4 svenska superkvinnor

Nu är den här! Internationella kvinnodagen 2019. Detta är en högtid som infaller den 8 mars varje år för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation, världen över. Dagen blev officiell på FN:s initiativ år 1977, men sträcker sig ända bak till 1909 i USA då kampen mot rösträtt pågick.

I Sverige uppmärksammades dagen stort år 1972 av Svenska kvinnors vänsterförbund och kvinnoorganisationen Grupp 8. Dagen till ära vill vi på JD Sports hylla svenska kvinnor som vi tycker levererar sköna vibbar, styrka och mod. Svenska superkvinnor med andra ord!

Mia Skäringer

Mia Skäringer

Foto av: Emma Svensson

Mia Skäringer är en älskad svensk komiker och skådespelerska, känd från bland annat omåttligt populära Solsidan, Mia och Klara och 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Förutom att glänsa framför kameran, gör Mia även flera liveshower och en fruktansvärt rolig podd med underbara Anna Mannheimer.

Mia har länge lyft kvinnofrågor och är nu aktuell med showen Avig Maria – No More Fucks To Give. Själv beskriver hon showen såhär ”En hyllning till kvinnan – den feminina energin. Att få vara allt. Ful, vacker, stark, svag, jag. Frigörelse. Berättelsen om mig.” Det har regnat lovord över föreställningen och dess porträttering av kvinnan. Vi på JD Sports vet att Mia Skäringer har kraften att flytta berg och vill dagen i ära hylla hennes styrka. Hatten av till Mia Skäringer.

Charlotte Kalla

Carlotte Kalla

Foto av: Superstudio

Charlotte Kalla är en av Sveriges absolut bästa atleter och hon är en stor inspiration för alla sportintresserade tjejer därute. Och killar för den delen. Man behöver faktiskt inte ens vara sportintresserad – Charlotte Kalla är ett sådant powerhouse att det inte är möjligt att inte påverkas av henne.

Endast 31 år gammal har Charlotte kammat hem nio OS-medaljer, 13 VM-medaljer och 46 (ja ni läste rätt) SM-medaljer. Förutom detta har hon blivit belönad med Jerringpriset år 2008 och som Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan år 2011. Med sin otroliga kompetens, charm, kämpaglöd och sportmannaskap är Charlotte Kalla ett namn som vi sent ska glömma.

Linnéa Claeson

Linnéa Claeson

Foto av: Viktor Gårdsäter

Speaking of powerhouses… Linnéa Claeson var fram till och med år 2018 en professionell handbollsspelare, men är nog mer känd idag som grundare av Instagramkontot Assholesonline där hon lyfter frågan om sexuella trakasserier och näthat. Med sin otroliga humor och attityd har hon idag fått ihop hela 271 000 följare på Instagram.

År 2017 fick Linnéa även Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter för att ”med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter.”

Glöm inte bort att spana in henne på TV4 där hon just nu är aktuell i Let’s Dance!

Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso

Foto av: Magnus Ragnvis/Kanal 5

Bianca Ingrosso har tagit världen med storm under de senaste åren. Hon är en framgångsrik influencer som har gjort flera samarbeten med stora märken. Förutom detta har hon nu även startat ett kosmetikaföretag, vid namn Caia Cosmetics. Bianca syns även regelbundet på tv-skärmen både i Talang och i Wahlgrens Värld. Dessutom driver hon tillsammans med Alice Stenlöf den framgångsrika podden Alice & Bianca – Har du sagt A får du säga B.

I podden har hon flera gånger talat om sin ätstörning och därmed även sin relation till mat. Förra sommaren fick hon äran att vara sommarpratare i Sveriges Radios Sommar i P3 där hon lyfte frågan ytterligare. I ett samhälle där det är allt vanligare med psykisk ohälsa och ätstörningar talar Bianca Ingrosso om sina egna problem på ett modigt sätt. Som en gigantisk profil hjälper hon att ta bort stigman från att söka hjälp och ensamheten som psykisk ohälsa kan medföra.

Hoppas att ni nu har blivit inspirerade av dessa ladies, det har vi blivit kan vi lova. Ni har väl inte missat att vi just nu dessutom har en tävling för internationella kvinnodagen där du och en kompis kan vinna en PT-session och en outfit? Läs mer om den här.

Dela

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

JD-reportage l Isabella

Influencers ger sina 3 bästa tips som fixar festivaloutfiten

JD-reportage l Linnea

Keyra - Aktuell med den nya singeln "In My Shoes"

JD-reportage l Isabella

13 drömmiga sneakers som fulländar din outfit till Midsommar 2019