Boris René: Från fotbollsplanen till Melodifestivalen

Boris René – fotbollsspelaren som klev upp på scenen. Och vilka shower han har levererat! Boris fick sitt genombrott år 2016 när han deltog i Melodifestivalen för första gången med låten Put Your Love On Me. Efter att ha gått vidare till andra chansen slutade Boris René som nummer tio i finalen, men han vann hela svenska folkets hjärtan.

Innan han intog scenen, spelade Boris René dock fotboll i Örebro SK, isländska Knattspyrnufélag och Degerfors IF. Han hade en framgångsrik fotbollskarriär, men när han väl valde att lägga ned den, år 2016, var det ett självklart beslut.

– Jag  kände någonstans vid 25-årsåldern att jag hade fått uppleva väldigt mycket inom fotbollen och att jag kunde den branschen väldigt väl. I takt med att spelningarna började ramla in så kände jag att jag slets mellan två yrken. Till slut blev det ohållbart. Jag kände att jag var tvungen, och på något sätt skyldig mig själv, att ge musiken en ärlig chans, berättar Boris och säger att idag ångrar han inte sitt karriärsbyte för en sekund.

Michael Jackson och kongolesisk musik

Boris placerar sin musik i genren soul/pop och beskriver den som energisk, varm och rytmisk. Men han teasar även om en djup sida som kommer att dyka upp i kommande projekt. Inspirationen får han från allt möjligt – från kompisars berättelser till specifika ord som klingar snyggt i hans öron. Men mycket influenser kommer även från Michael Jackson. Detta var en artist som Boris mamma spelade för honom när han var liten.

– Musiken har alltid funnits i mitt liv. Mamma brukade antingen spela kongolesisk musik eller Michael Jackson i hemmet. Jag skulle nog säga att den blandningen väckte det musikaliska inom mig. Det är ganska svårt att titta eller lyssna på Michael Jackson och att inte bli inspirerad, berättar Boris.

”Man går helt in i Mello-bubblan”

Boris har, som sagt, deltagit i Melodifestivalen tidigare. Hela två gånger faktiskt! Nu när tävlingen är i full gång är vi självklart mer nyfikna än någonsin på att höra hur det är att ta del av denna svenska folkfest.

– Det är en otroligt härlig upplevelse. Man går helt in i ”Mello-bubblan”, som man brukar tala om, och den är magisk. Man är omringad av proffsiga och seriösa människor som vet vad de gör. Erfarenheten som man får med sig är ovärderlig, berättar Boris.

När han först deltog i Melodifestivalen, år 2016, var Boris René helt grön som artist. Han beskriver att han blev omhändertagen på ett fantastiskt sätt, vilket tillät honom att växa, inte bara som artist, utan även som människa.

– Livet efter Melodifestivalen blev ju lite annorlunda med tanke på att jag blev en offentlig person. Det är något som jag tacklade med ödmjukhet. Jag såg även till att förtydliga för mig själv hur jag ville använda denna plattform, berättar Boris vidare. Han ville inspirera kommande generation och skapa en mer naturlig relation mellan personerna som befann sig i offentlighetens ljus och själva publiken.

Boris René Nike

Foto av: Carl Simon

”Allt ska klaffa!”

Inför årets tävling vill Boris inte utnämna en favorit ännu. Han berättar att han först vill lyssna på alla bidrag och sedan göra en bedömning i finalen. På frågan om han själv kan tänka sig att ställa upp i Melodifestivalen en tredje gång, ställer han sig positiv.

– Melodifestivalen är absolut något jag skulle kunna tänka mig att ställa upp i igen. Den miljön är helt underbar. Man får umgås med härliga musikkollegor, samtidigt som man gör det man älskar framför hela svenska folket! Men det ska vara med rätt låt och rätt människor – allt ska klaffa, poängterar Boris.

”Det svänger som katten!”

Just nu arbetar Boris René på ett projekt som är döpt till Showtime – en härlig soul-show som han framför tillsammans med ett elvamannaband från Örebro, vid namn SoulMates.

– I denna show hyllar vi legender som just Michael Jackson, James Brown, Marvin Gaye, Ray Charles och en massa andra härliga soul-hjältar. Detta är blandat med nutida soul-låtar som håller showen fräsch. Jag kan lova er att det svänger som katten! berättar han.

Idén bakom showen föddes efter att Boris hade varit på turné tillsammans med Aron Anderson – den svenska äventyrare som bland annat blev den första personen som besteg Kebnekaise i rullstol. Under turnén stod Boris och pratade med turnéledaren som kläckte idén om att göra en Soul/Funk-show eftersom det är något som saknas i Sverige. På så vis kom det sig att de satte sig ned och började planera showen.

– Det var väldigt viktigt för oss att värmen, glädjen och djupheten var de faktorer som skulle vara stommen för denna show, poängterar Boris.

Han berättar även att det är på senare dagar som han har upptäckt just James Browns storhet och att han har blivit lite av en idol.

– Förutom Michael Jackson, så är det nog bara James Brown som jag verkligen ser upp till på det sättet. Sedan uppskattar jag en rad olika artister, bland annat Labrinth, Sia, Jacob Banks. Ja, listan är lång, säger Boris.

Förutom Showtime arbetar Boris just nu med den sin nya singel som släpps den 22 februari. Alltså på fredag! Dessutom befinner han sig mycket i studion där han jobbar fram nya låtar.

Boris René Showtime

Foto av: Hugo Hero

Street, classy och sportigt

Eftersom vi är JD Sports måste vi självklart fråga Boris om hans heta stil! Själv skulle han beskriva den som en mix mellan street, classy och sportigt.

– Med tanke på min bakgrund som fotbollsspelare fastnade jag snabbt för Nikes Academy Poly Tracksuit. Den är otroligt bekväm att träna i och man blir ju lite nostalgisk när man drar på sig en sådan träningsoverall, berättar Boris. Vi kan inte annat än att hålla med.

Även när det kommer till kicks har Boris en förkärlek för Nike. Mer specifikt för Air Vapormax Flyknit 2.0.

– Jag är helt kär i dem! Skönare sneakers får man leta efter, säger Boris.

Kronprinsessan Victorias födelsedag

Sist, men absolut inte minst, frågade vi Boris René om han kunde dela med sig av en höjdpunkt från sin karriär. Och en höjdpunkt fick vi, minst sagt!

– Något som jag kommer att ta med mig resten av mitt liv är nog när jag fick uppträda på kronprinsessan Victorias födelsedag. Det var otroligt mäktigt! Jag får fortfarande rysningar när jag tänker på det, berättar Boris.

Om NI får rysningar när ni lyssnar på Boris René borde ni kolla in hans Instagram och hemsida! Missa inte heller den nya singeln som släpps snart, snart, snart! Närmare bestämt den 22 februari. Ni hittar den på Spotify!

Dela

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

JD-reportage l Isabella

Influencers ger sina 3 bästa tips som fixar festivaloutfiten

JD-reportage l Linnea

Keyra - Aktuell med den nya singeln "In My Shoes"

JD-reportage l Isabella

13 drömmiga sneakers som fulländar din outfit till Midsommar 2019