Penny föddes med dysmeli – gör succé på Instagram

Angelica Lundin driver Instagram-kontot angelicalundin_ där hon postar bilder på sin ursöta dotter Penny. På bilderna kan vi se en tjej som sprudlar av energi, men Penny hade en lite svårare start i livet. Hon föddes med Fibular hemimelia, som ingår under dysmeli, vilket betyder att hon saknar ett vadben.

–  På de första ultraljuden såg allting bra ut och det var inga konstigheter. Men sen skulle vi på ett större ultraljud. Först verkade allt bra. De tittade på det viktiga, som hjärtat till exempel. Men sedan blev barnmorskan plötsligt tyst, berättar Angelica.

Det visar sig att barnmorskan inte hittar något ben på ultraljudet och efter det började en stor utredning för att få reda på vad som var fel. Ett fostervattenprov senare kunde man utesluta att det var något livshotande. Efter ytterligare möten med olika läkare och flera ultraljud kunde man bekräfta att Penny saknar sitt vadben. Varför detta hände vet man egentligen inte riktigt. Det är inget genetiskt, utan verkar vara något som händer slumpartat. Angelica beskriver det enkelt som att det är en cell som glömt att skicka en signal till en annan. Eftersom det inte fanns så mycket information började Angelica och hennes man, Mikael, googla på Fibular hemimelia men de hittade inte mycket.

– Vi hittade en bild på en groda som saknade ett ben och gamla bilder från barnhem på 50- och 60-talet. Det var skräckbilder, säger Angelica och berättar att de mådde väldigt dåligt under de 20 veckorna fram till födseln.

Penny

Benförlängning eller amputation

När Penny till slut kom, kunde man se att allting var som det skulle, förutom att det ena benet var krökt. Dessutom var foten lite mindre och den saknade en tå. Angelica och Mikael bestämde sig tidigt för att amputera, men operation utfördes först när hon var ett år gammal. Detta eftersom man inte vill göra sådana ingrepp på så små barn om det inte är nödvändigt. Doktorerna berättade först för Angelica och Mikael att de kunde välja mellan amputation eller benförlängning.

– Vi tyckte först att benförlängning lät som det bättre alternativet, men sedan började vi se på hur de olika ingreppen såg ut. Vi frågade läkarna om det skulle bli bra för Penny att göra en benförlängning och de sa rakt ut nej. Med en benförlängning skulle hon alltid behöva ha en skohöjning eller en skena. Dessutom kanske hon inte skulle kunna springa, hon skulle ha ont och kanske behöva genomgå en så kallad super ankle surgery, berättar Angelica.

I samband med detta fick Pennys föräldrar kontakt med andra familjer i USA som hade gått igenom samma sak. De insåg då att utvecklingen för proteser har kommit mycket längre än benförlängningarna och att Penny skulle få en högre livskvalitet med protesen. Detta gjorde att Angelica och hennes man kunde ta beslutet att amputation var det bästa alternativet för Penny. Med amputation kunde hon fortfarande springa, dansa och leka. Hon behövde dessutom inte specialsydda kläder som man kan behöva vid benförlängning då en skena måste kunna få plats. Angelica beskriver vidare att allt detta var viktigt för att hon skulle kunna förklara för sin dotter i framtiden, varför de tog bort hennes fot. Idag vet hon att de har tagit rätt beslut.

”Protesen ska vara som en del av henne”

Själva amputationen gick väldigt bra och de fick träffa Pennys ortopedingenjör kort därpå som berättade att en dag skulle han och deras dotter bli bästa kompisar. Och så blev det verkligen. Han är den som ser till att Penny kan ha det liv hon har idag. För Angelica är det dessutom viktigt att Penny ska få känna sig delaktig när det kommer till hennes protes. De byter mönster ofta och Penny är med och väljer vad hon tycker är snyggt. Dessutom köper de matchande kläder och skor till protesen. Angelica beskriver att hon vill att Penny ska känna att protesen är en del av henne och därför blir detta en viktig process.

– För mig och Penny är det självklart dessutom en hobby med mode. Jag tycker att det är roligt att klä min dotter på ett trendigt sätt. Själv har jag dessutom alltid gillat streetstil mer och jag märker att Penny känner likadant. Hon gillar sällan en blus, men har gärna på sig sneakers och bomberjackor, till exempel, berättar Angelica.

Penny

Vill hjälpa andra

När Angelica sedan startade sitt Instagram-konto gjorde hon det för att hjälpa andra familjer som går igenom samma sak. Hon berättar att när Penny skulle födas fanns det inte alls mycket information att få. Hade Angelica och hennes man fått se ett Instagram-konto som såg ut som Angelicas gör idag, hade de blivit så lättade.

– Jag har fått mail från så många människor runt om i världen som har tackat oss. De har uppskattat vi har visat att saker och ting kommer att bli okej. Detta var något som vi inte hade när vi väntade Penny. Om det hade funnits hade vi inte behövt vara konstant livrädda. Därför valde jag att starta kontot. Jag kände hur mycket det kunde hjälpa någon annan, säger Angelica.

Vill ge de bästa förutsättningarna

På sitt Instagram-konto blandar Angelica det sårbara med det inspirerande för att få en balans. Alltifrån kläder på Penny till det som de har gått igenom eftersom hon tror att den mixen kommer att hjälpa andra.

Penny själv ser protesen som en del av henne idag. Hon uttrycker aldrig att hon inte vill ha den, tvärtom tycker hon att det är jätteroligt när de ska välja tyg och hon inser att det är tack vare sin protes som hon kan gå, hoppa och dansa.

För Angelica är det dessutom väldigt viktigt att Penny går bra och därför vill hon ge henne de bästa förutsättningarna för att kunna göra detta. Det har blivit naturligt att välja sneakers som adidas, Nike och PUMA till henne eftersom de ger henne det stöd som hon behöver.

– Jag vill ge henne de bästa förutsättningarna, eftersom det är en påfrestning för kroppen att gå på protes varje dag, säger Angelica.

Penny

Älskar Fila Disruptor

Pennys egna favoritsneakers är hennes svarta och vita Fila Disruptor.

– Hon vill sova med skorna på, skrattar Angelica. Hon ville inte ha dem utomhus eftersom hon inte ville smutsa ned dem. Men hon hade dem inomhus med pyjamas, med klänning, med allt. Jag har aldrig sett henne så upprymd över ett par skor, men det står typ Penny på dem, fortsätter Angelica.

Dessutom kan Angelica redan nu se att Penny har ett intresse av kläder och att hon ser vad som matchar. Men trots ögat för mode är framtidsdrömmarna just nu är att bli skateboardproffs. Angelica berättar att Pennys pappa har åkt mycket skateboard och därmed väcktes intresset. Nästa steg är alltså att Penny ska få en ordentlig bräda!

Vi på JD Sports ser fram emot att se skateboardproffset Penny i framtiden och fler, superhärliga bilder på Instagram.

 

 

Dela

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

JD-reportage l Isabella

Influencers ger sina 3 bästa tips som fixar festivaloutfiten

JD-reportage l Linnea

Keyra - Aktuell med den nya singeln "In My Shoes"

JD-reportage l Isabella

13 drömmiga sneakers som fulländar din outfit till Midsommar 2019