Sportlov 2019: Hela Sveriges bästa skidåkning

Bilden i headern är tagen av Florian Forster.

Sportlovet närmar sig med stormsteg! Och med sportlov kommer ju gärna just skidåkning. Men att åka skidor eller snowboard på hypade ställen som Åre är självklart både dyrt och långt. Frukta inte! Här tipsar vi om den bästa skidåkningen både i liten och i stor skala.

Stockholm – Hammarbybacken

Bor du i eller nära Stockholm kan du smidigt och lätt ta dig till Hammarbybacken som ligger mitt i centrala Stockholm. Här hittar du fem nedfarter, två gröna, en blå, en röd och en svart – något för alla med andra ord! Dessutom hittar du en snowpark för den som gillar att trixa.

Hammarbybacken öppnade redan den 21 januari, men för den åksugna kan det vara värt att skippa den 11-22 februari. Då arrangeras den alpina världscupåkningen just i Hammarbybacken… vilket i och för sig garanterat bjuder på en spännande sportlovsaktivitet! Kolla in världscupens hemsida för mer information här.

Malmö – Vångabacken

Nåja, Skåne är väl förvisso inte känt for sina många berg, men det går allt att hitta fin skidåkning för en skön dagstur! Vångabacken ligger, som namnet skvallrar om, utanför Vånga. Här hittar du en röd nedfart med flera olika vägar du kan ta för att komma ned. Antingen kan du åka rött hela vägen, alternativt grönt en bit och sedan rött eller varför inte kombinera det med grönt, rött och blått? För den som kanske inte känner sig lika säker på skidorna finns även tillgång till barnbacke!

Vångabacken öppnar torsdagen den 31 januari klockan 18.00. Peeerfekt till sportlovet med andra ord.

Göteborg – Alebacken

Alebacken ligger i Alafors, cirka 2,5 mil norr om Göteborg. Perfekt för en dagstur! Backen öppnar den 8 februari och består två stora backar (en mix av blått och rött) och en barnbacke. På somrarna kör man även downhillcykling i backen, så kanske värt en resa under sommarlovet också?

Alebacken har både skidskola och skiduthyrning till hands för den som önskar.

Skidåkning

Foto av: Upsilon Andromedae

Giganterna – Åre, Trysil och Sälen

Sälen

Sälen har någonting för alla. Framförallt då man kan åka runt till olika fjäll efter behag. För nybörjaren rekommenderas Lindvallen eller Högfjällshotellet som har lite enklare backar. Dock bör man vara förberedd på att trängas med människor och fastna bakom en orm av treåringar i skidskola om man åker till Lindvallen.

Men för den lite mer vågade åkaren har vi Sveriges näst brantaste backe i Sälen. Väggen ligger i Hundfjället och har en lutning på hela 45 grader! 😱 Detta slås endast av Chocken i Idre som har en lutning på 46 grader som mest. På samma fjäll hittar du dessutom Trollskogen så ja… något för alla.

För dig som gillar att trixa ligger det största parkområdet i östra Tandådalen. Denna består av allt från röda linjer, med räcken, boxar, hopp och kickers, till de enklare elementen. Släng på en Go-Pro på hjälmen och skapa sportlovets fetaste video!

Skidåkning i Sälen

Foto av: Guillame Baviere

Åre

Ah, Åre – Hit flockas hela Sverige så snart som snön har fallit. På sin blogg tipsar Sara Rönne om Duved och Tegefjäll under högsäsongsveckorna (vilket vi lugnt kan konstatera att sportlovet trots allt är). Här njuter du av mindre folk, fina pister och gott om svängrum!

Om du letar efter en ordentlig utmaning bör du ta dig an Stövelbranten i Störtloppet och den övre, östra delen av Slalombacken. Båda dessa backar har partier som mäter sig med den tidigare nämnda, Chocken. Om du är intresserad av avancerad åkning över lag, bör du leta dig till Skutan.

För den som är sugen på offpist, hittar du Ravinen på Duved. Om du har tur med snöfall är detta absolut inte en backa att underskatta. En ren lekplats skulle vi nog kalla den för.

Åre

Foto av: Udo Schröter och petritech

Trysil

Så till våra Norska grannar! Förutom mängder av svenska turister kommer du även kunna trängas med en del danskar här. Om du någon gång har befunnit dig i Sälen har du säkerligen sett ett plan åka förbi med bannern ”Bättre skidåkning i Trysil”. Då kan man fråga sig, är detta sant? Svaret är nog: … ja, förmodligen.

Generellt sett har Trysil en bättre fallhöjd och det är lättare att ta sig mellan de olika fjällen, vilket gör Trysil mycket omtyckt. Men smaken är ju som bekant, som baken.

På Trysil hittar du Eksperten som är en backe med 44/45 graders lutning, vilket absolut mäter sig mot Väggen i Sälen. Faktum är att denna nedfart är en av de brantaste pisterna i Norge. Om detta inte skulle kännas våghalsigt nog kan du dessutom passa på att testa lite offpist i Eksperten!

För den morgonpigga (och även den kanske inte så morgonpigga) kan det vara ett tips att testa på morgonskidåkning. Det är helt magiskt att se solen gå upp över fjället och dessutom får du backarna helt (eller ja, nästan i alla fall) för dig själv under några timmar. Men gör dig då redo på att stå vid pisten redan klockan 07.00 och betala en slant extra.

Trysil

Foto av: Ola Matsson

Suger det i benen efter slalom och snowboard just nu? Det gör det i alla fall i yours truly! Visa oss era fetaste sportlovsminnen med #JDStil!

Glöm inte bort att förbereda dig genom att kolla in våra vinterkläder! Du hittar dem här.

 

 

Dela

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

JD-reportage l Isabella

Influencers ger sina 3 bästa tips som fixar festivaloutfiten

JD-reportage l Linnea

Keyra - Aktuell med den nya singeln "In My Shoes"

JD-reportage l Isabella

13 drömmiga sneakers som fulländar din outfit till Midsommar 2019