“Run, Forrest, Run!” Vem känner inte till dessa kända ord som fick unga Forrest Gump att springa för sitt liv? Alla som kommer ihåg denna ikoniska scen känner säkert även till scenen där Forrest bestämmer sig för att springa ett mega-maraton genom hela USA. Den som har ett ännu bättre minne, minns även de legendariska sneakers han bar under detta maraton – Nike Cortez!

Denna feta sneakers ikoniska ögonblick på vita duken, inspirerade oss att lista de topp 5 mest legendariska sneakers som har visats på film och i tv. Vi har spenderat timmar på att kolla igenom filmer och serier för att kunna presentera våra favoriter för er.

Reebok Pump (Robin Hood: Men in Tights)

Denna film kommer aldrig att vinna några priser för att vara ett oslagbart konstverk, men den platsar definitivt i kategorin “klassiker”. Mitt i alla fantastiska skämt fanns ett sneaker-ögonblick som vi bara måste dela med oss av.

Reebok Pumps

Ingen annan än den amerikanska komikern Dave Chapelle introducerar oss till Reebok Pumps slogan. Detta var den första skon någonsin som var utrustad med en upplåsbar luftdämpning. Reebok revolutionerade marknaden med denna sneaker och resten är, som man säger, historia.

Kolla in klippet nedan där vi ser ut Hatschi slåss mot soldater med hjälp av sina Reebok Pumps i filmen Robin Hood: Men in Tights.

Converse (Stranger Things)

Den som trodde att 90-talets estetisk har ersatt 80-talet har inte kollat in Stranger Things på Netflix… och har dessutom bott under en sten. Den omåttligt populära serien har dock bytt ut neonfärgade leggings, superstora frisyrer och 99 Luftballons. Istället ser vi modiga barn, onda monster från up-side-down och hemliga organisationer som arbetar för staten. Serien har dessutom en stil som helt klart är influerad av klassiska Hollywood-filmer från 80-talet. Vi ser ikoner som både Aliens och Poltergeist i Stranger Things.

Det är dessutom svårt att missa den parad av ikoniska sneakers som ses genom filmen på Wills (Noah Schnapp), Dustins (Gaten Matarazzo), Lukes (Caleb McLaughlins) och Mikes (Finn Wolfhard) fötter. Vi ser en fet blandning av PUMA (Mike), adidas (Will), Saucony (Lukas) och K-Swiss (Dustin) medan killarna sveper fram på sina BMX-cyklar. Men Eleven (Millie Bobby Brown) kan nog ha den mest ikoniska stilen från 80-talet: klassiska, Hi-Top All Stars från Converse. Vi hoppas att se ännu mer fräscha kicks i säsong 3, men till dess sträckkollar vi på säsong 1 + 2 och bara njuter!

Stranger Things, Millie Bobby Brown

Nike Air Jordan (White Men Can’t Jump)

Denna basketfilm introducerar oss till Woody Harrelson och Wesley Snipes som är konkurrenter på planen. Men filmen handlar om så mycket mer än basket– pengar, kriminalitet och självklart lite kärlek. Men för oss är det all about shoes, shoes, shoes! Förutom Nikes omåttligt populära Jordans så ser vi även Nike Air Force, adidas Artillery och Converse Pro Conquest i denna film.

Jordans har dock aldrig synts i sådan full action som i denna film. Nåja med undantag av 90-talsklassikern Space Jam. Men om du inte vill missa några ikoniska sneaker-höjdpunkter bör du absolut spana in denna film.

Nike Air Jordan

Nike Cortez (Wolf of Wallstreet)

Leonardo DiCaprios legendariska roll som den giriga börsmäklaren Jordan Belfort i The Wolf of Wall Street kommer vi sent att glömma. Det är inte bara DiCaprios prestation som vi kan kalla legendarisk, utan även den scen när han kravlar sig ur sin Lamborghini i, you guessed it, Nike Cortez. Resten av scenen är välkänd och många är fortfarande bittra på grund av den totalförstörda Lambon. Men vi ska inte koncentrera oss på förstörda lyxbilar i detta inlägg, istället ska vi igen ta en titt på Nikes Cortez.

Nike Cortez

Denna svartvita modell har inte bara synts på film och i tv otaliga gånger. Den har dessutom blivit en oerhört populär sneaker. Cortez var Nikes första löparsko och den introducerades redan år 1972. Sedan dess har den blivit en populär och älskad sneaker inom streetstilen.

Nike Mag (Back to the Future)

Vem drömmer inte om att resta till framtiden? För Marty McFly (Michael J. Fox) blir denna dröm sann i Back to the Future II från 1989. I denna film reser Marty till år 2015 där han träffar på flera märkliga saker. Bland annat de världskända, svävande skorna från Nike. Vi har inte ännu fått en tidsmaskin men Nike har tagit oss lite närmare framtiden med Nike Mag ”Back to the Future”.

Back to the future II

Det var våra favoriter, vilka är era? Låt oss veta på Twitter. Glöm inte att dessutom kolla in JD Sports alla feta kicks!

Bilder tagna från Getty.