Idag älskar jag mig själv – Två resor mot styrka

Styrka kan ta många olika former. Det kan innebära ren fysisk styrka eller mental styrka. Att vara stark kan betyda att man är självsäker och trygg i sig själv. Eller att man är stark nog att övervinna sina osäkerheter. Styrka kan även innebära att man besegrar en sjukdom och tar hand om sin mentala hälsa.

Som ni hör har ordet ”styrka” många olika definitioner och under oktober hyllar vi på JD Sports alla starka kvinnor. Därför vill vi nu lyfta två grymma kvinnor som har gjort olika resor. Resor mot mental hälsa, självsäkerhet och att äga sig själva och sina kroppar.

Amanda Essen och Marina Isaksson

Marina Isaksson – Nu kan jag vara mig själv till 100%

Marina Isaksson föddes med ett födelsemärke som täcker den högra halvan av hennes ansikte. I en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon berättar Marina att födelsemärket inte var något hon tänkte på som barn. Men när hon kom in i tonåren började hon bry sig mer och mer om hur hon såg ut, vilket ledde till att hon sminkade över sitt märke.

I tretton år täckte Marina sitt födelsemärke med tjockt teatersmink, varje dag. Det gick så långt att hon dolde märket för sin dåvarande pojkvän under ett års tid. Men i april år 2017 gick Marina på en audition för en reklamfilm där de sökte människor med födelsemärken eller ärr i ansiktet. Trots att auditionen i sig inte gick speciellt bra var det något som släppte i Marina. När hon kom hem den kvällen lade hon upp en bild på Instagram där hon berättade om sin dag och visade sitt födelsemärke. Hon fick en våg av positiv respons och bestämde sig en vecka senare för att sluta sminka över sitt märke. Marina uttrycker i intervjun att hon efter detta, känner att hon kan vara sig själv till 100%.

Marina Isaksson

”Unikt är ballt”

Marina berättar för oss att kroppspositivism för henne är att lära sig att trivas med hur man ser ut. Och att framhäva sig själv istället för att dölja.

– Unikt är ballt och jag vill att fler ska känna så, säger hon.

Marina menar dessutom att det inte finns en definition för vad som är en stark kvinna. Hon berättar att vi alla har styrka inom oss.

– Jag tror att vi alla kämpar med att försöka vara vårt starkaste jag varje dag, säger hon.

”Jag har lärt mig att älska hela mig”

Marina jobbar med att stärka sig själv på flera olika sätt. Hon berättar att hon alltid har varit en ”träningsnörd” och på fritiden tränar hon styrketräning och crossfit. Fysisk styrka har aldrig varit ett problem för henne. När det kommer till hennes mentala hälsa har det dock varit jobbigare.

– Jag har ofta tänkt negativa tankar om mig själv. Hur ful jag är, hur jag skäms över mitt märke, att jag inte är värdefull och så vidare. Men med små steg har jag lärt mig att trivas och älska hela mig. Jag vet att jag är värdefull och idag älskar jag hur jag ser ut, och hur jag har lyckats ändra mina tankar om mig själv, säger hon.

Marina Isaksson
Marina Isaksson

Vi tycker att Marinas resa och ord är inspirerande. Det råder ingen tvekan om att hon är en stark kvinna. Gör er själva en tjänst och följ henne snarast på Instagram där hon heter @smarriz.

Amanda Essen – Det finns ingen kropp som är fel

På sin Instagram, @svagtillstark, berättar Amanda Essen om sin resa med depression och ätstörningar. Där lägger hon upp bilder på sin inspirerande utveckling som började år 2010. Då var hon var sjuk ville inte att någon skulle ta bilder på henne. Idag arbetar hon som fitnessmodell och hon älskar att träna.

Amanda menar att alla kroppar är bra och att det inte finns någon kropp som är fel eller sämre än andra.

– Internet sätter höga krav på alla och hat sprids om våra utseenden. Det spelar ingen roll om man är smal eller fet. ”Kvinnor ska ha något att ta på”, ”Män ska ha muskler och synliga magmuskler på stranden”. Ja, listan med kritik kan göras lång, säger Amanda.

Hon berättar vidare att kroppspositivism för henne, betyder just att acceptera att alla ser olika ut. Att man inte behöver ha en kropp som reflekterar dagens ideal.

– Det handlar om att ge utrymme i vårt samhälle för vanliga kroppar och att visa att alla kroppar är bra. Varför kan vi inte lyfta varandra istället för att kränka och jämföra?

Amanda Essen
Amanda Essen

”Man behöver inte vara starkast på gymmet”

Vi frågade Amanda vad en stark kvinna är för henne. Hon beskriver någon som är självständig. Som vågar stå för sina åsikter och dela med sig av dem.

– Att vara en stark kvinna har inget med utseende att göra. Man behöver inte vara starkast på gymmet. Jag ser en stark kvinna som en tjej som är sig själv. Som inte bryr sig om att passa in i normen, som har en bra självkänsla och som dessutom hjälper andra att må bra genom att visa att det är okej att vara annorlunda, säger Amanda.

Vidare påpekar hon att man även måste våga vara svag för att kunna vara stark. Att man måste våga be om hjälp när det behövs.

”Jag låter inte motgångar stoppa mig”

Amanda stärker sig själv genom att omge sig av människor som hon tycker om och göra saker som får henne att må bra.

– Jag gör det jag älskar att göra och det jag får energi av. Jag är snäll mot mig själv och låter inte motgångar stoppa mig. Tvärtom, växer jag och blir starkare utav dem, säger hon.

Amanda berättar också att hon har en vänlig ton mot sig själv och att hon förlåter de misstagen hon gör. Dessutom följer hon en hälsosam, balanserad livsrutin och spenderar tid med de hon älskar.

– Att träna på gymmet gör mig både psykiskt och fysiskt starkare. Dessutom hjälper det mig att komma ihåg att varva ner när jag märker att jag börjar bli stressad. Meditation och avslappningsövningar har också hjälpt otroligt mycket, berättar hon.

Amanda Essen
Amanda Essen

Vi är sjukt imponerade över Amanda och tycker definitivt att hon är en urstark kvinna. Ett helt powerhouse till och med! Kolla in hennes Instagram och följ hennes inspirerande inlägg.

Om du vill läsa om fler starka kvinnor kan du kolla in vårt tidigare inlägg där Hanna Öberg och Emelie W. ger oss stilinspiration. Dessutom listade vi höstens hetaste, rosa, träningskläder här. Du kan även kolla in hela vår rosa kampanj här.

 

Dela

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

JD-reportage l Isabella

Influencers ger sina 3 bästa tips som fixar festivaloutfiten

JD-reportage l Linnea

Keyra - Aktuell med den nya singeln "In My Shoes"

JD-reportage l Isabella

13 drömmiga sneakers som fulländar din outfit till Midsommar 2019