jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

UNDERHÅLLNING | juli 6, 2020

Greekazo: Om musiken, karriären och stilen

Stjärnskottet Greekazo (@greekazo), eller Alexander Cielma Miliarakis, från Hässelby i Stockholm har minst sagt haft något av en raketkarriär. Sommaren 2019 slog han igenom med hiten HOTSPOT mer eller mindre över en natt. Idag har låten över 24 miljoner lyssningar på Spotify och han är klassad som en av Sveriges mest lovande rapartister.

Greekazo berättar att det fortfarande är svårt att ta in framgången. Allt började med att han skapade musik tillsammans med sina kompisar för att det var en rolig grej. Något som sedan utvecklades till en framgångssaga utan dess like.

– Jag rappade bara med några vänner på skoj. Sen började de vara på mig om att jag skulle gå in i studion. Efter mycket övertalning gjorde jag en låt med Dnote (Dnoteondabeat) som vi släppte, berättar Greekazo.

Att den låten skulle starta hans karriär och att den skulle nå så många öron fanns inte i Greekazos tankar då.

– Jag trodde aldrig den skulle bli såhär stor. Jag tänkte att om jag får 200 – 300 000 streams är jag jättenöjd. Idag har den över 24 miljoner lyssningar och det är lite ofattbart faktiskt. Fortfarande svårt att ta in. Jag är så tacksam för all support där ute, fortsätter han.

Foto av: Christopher Shauz/Pressbild

”Jag gillar bra låtar helt enkelt”

Greekazo slog, som sagt, igenom väldigt plötsligt och det tog lite tid för honom att vänja sig vid uppmärksamheten. Han beskriver att det var ovant i början att bli igenkänd av människor som han själv aldrig tidigare har sett. Idag tycker han dock bara att det är roligt när fans kommer fram.

– De flesta vill bara visa kärlek och respekt, så nu när man vant sig lite känns det skitkul, förklarar Greekazo.

Han berättar vidare att alla spelningar som han har gjort känns väldigt speciella för honom.

– All kärlek vi fick i Stockholm när vi körde på Medis var en fantastisk känsla, men även alla spelningar som vi haft från Malmö till Luleå har varit riktigt kul faktiskt, berättar Greekazo och uppmanar den som vill ha riktigt roligt till att komma på spelningar när han åker på turné nästa gång.

Han beskriver sin musik som ”hip-hop folk kan bouncea till” och med bars som har inslag av viss komik. Själv lyssnar han på hip-hop till 95 %.

– Jag lyssnar mycket på UK Drill och NBA Youngboy, men är bred i min musiksmak. Jag gillar bra låtar helt enkelt, säger han.

Det är svårt för Greekazo att sätta fingret på vad som inspirerar honom. Han beskriver det som att han får en riktigt bra känsla när han lyssnar på viss musik och fastnar då för låten. 

Greekazo släppte sitt första album

Tidigare i år släppte Greekazo sitt första album, GÖR NU, TÄNK SEN. Responsen har varit positiv och Greekazo är tacksam till alla som stöttar honom och visar sin kärlek, både på nätet och i städerna som han har uppträtt i.

Han berättar att albumet växte fram organiskt, av sig själv. Han gick in i studion när han var som mest kreativ och körde sina sessions utan att ha en direkt baktanke eller plan.

– Jag gjorde låtar med Stray, Dnote och Yes Gonzalez. Sen valde jag och mina grabbar i Hotspot Music ut vilka som kändes bäst och sen släppte vi dem, förklarar han på frågan om hur processen kring albumet såg ut.

Greekazos personliga favoritlåt från albumet är Ice Cream eller Big Mac.

– Jag har svårt att välja en låt, jag är nöjd med alla faktiskt, men Big Mac är nog den som jag gillar mest. Kolla på Youtube när jag förklarar mina lyrics. Då kommer ni förstå varför det är en av mina favoriter, säger han.

Tips till musikdrömmare

Till andra som drömmer om en musikkarriär är Greekazos bästa tips, kort och gott: Skriv.

– Skapa och gör det du tycker är kul. Älskar du att spela trumpet, gör då det även om folk hatar eller kommer med dåliga kommentarer om dig eller din trumpet. Ger du aldrig upp, så vinner du oftast till slut, säger han.

– Vissa tar det 10 år för, för andra går det snabbare, men har du ett bra ”mindset”, jobbar hårt och omger dig med supportande människor är du en väldigt bra bit på vägen, fortsätter Greekazo och nämner att han inte tror att det finns något specifikt framgångsrecept. Han tror att alla finner sin egen väg i livet när man hittar det man vill göra. 

Ny låt på G

För Greekazo själv har framtiden mycket kvar att ge. Han berättar att han har många bollar i luften och att han precis har gjort klart en ny låt.

– Håll ögonen öppna så får ni höra mer alldeles strax! Gillade ni HOTSPOT, kommer ni att älska det här, lovar han.

Discovery har dessutom nyligen släppt en dokumentär om Greekazo på Dplay. Från början var det inte helt självklart att han skulle ställa upp, men idag är Greekazo nöjd med resultatet.

– Jag och grabbarna var först väldigt skeptiska eftersom man aldrig vet vad som kommer att komma med eller hur de vill vinkla programmet. Men när jag fick se slutresultatet kändes det som ett bra artistporträtt, säger Greekazo och passar på att tacka Dplay, Nexiko, Daniel, Jens och Chris som var inblandade. Nu väntar vi spänt på del två.

På fotot: Greekazo och Yei Gonzalez

Nike är en favorit hos Greekazo

Eftersom vi är JD Sports måste vi självklart avsluta med att prata om Greekazos stil. Han berättar att han alltid har gillat Nike som märke, eftersom de gör stilrena, bekväma kläder. Även favoritsneakern landar hos Nike.

– Air Max eller Air Force fungerar till allt, konstaterar han.

Vi  ser fram emot att följa Greekazos framtida projekt! Spana in honom på Instagram och missa inte att vi just nu har en tävling i samarbete med Greekazo. Tre personer kommer att vinna ett par valfria sneakers till ett maxvärde av 1500 kr.

Sist men absolut inte minst, får du inte missa att fixa Greekazos stil här.

More Articles Like This

UNDERHÅLLNING | februari 13, 2023

Vad är CrossFit?

Next Article