jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

UNDERHÅLLNING | juni 28, 2022

Fotbolls-EM 2022: evolutionen av damfotboll

I år får vi inte njuta av något VM, men däremot fotbolls-EM 2022! Mästerskapet går av stapeln den 6 juli i England och det vill du definitivt inte missa.

Under de senare åren har damfotboll utvecklats och intresserar allt fler fans världen över. EM är ett starkt bevis på den utvecklingen. Turneringen skapades 1984 och har sen dess bara blivit större och större, vilket du kommer märka nedan.

Från 4 till 16 lag: Evolutionen av dam-EM

statistic över antalet lag i fotbolls-EM

Den första upplagan av dam-EM spelades 1984, hela 24 år efter första herr-EM. Vid den tiden deltog bara fyra länder i mästerskapet som endast bestod av två semifinaler och en final: totalt tre matcher. Samma format behölls fram till den sjätte upplagan (år 1995). Herr-EM hade samma upplägg och endast fyra deltagande länder fram till den femte upplagan. Det skiljer med andra ord en upplaga mellan de båda innan antalet deltagande länder ökade.

Under den sjunde upplagan av dam-EM (år 1997) dubblerades antalet lag till åtta. Det nya upplägget innebar att lagen först fick delta i ett gruppspel innan semifinalerna och finalen. Detta format användes i tre upplagor, återigen en upplaga färre än för herrarna.

Nästa steg i utvecklingen skedde vid den tionde upplagan (år 2009). Då deltog för första gången 12 lag och formatet ändrades till gruppspel, kvartsfinaler, semifinaler och final. Det är värt att notera att herr-EM aldrig spelades med 12 lag, utan gick direkt från åtta till 16. Vi fick vänta till den 12:e upplagan (år 2017) för att se dam-EM med 16 landslag.

det spanska damlandslaget i fotboll i rött och gult matchställ

Trots den positiva utvecklingen råder fortfarande inte jämställdhet inom dam- och herr-EM. Herrarnas mästerskap har spelats med 24 lag sen den 14:e upplagan (år 2016) och så kommer det fortsätta till tidigast år 2024.

Om vi tittar bakåt så kan vi se att det oftast dröjer en eller två upplagor för damerna innan de får samma antal lag som herrarna. Därmed kommer vi sannolikt få vänta till 15:e upplagan av dam-EM – som troligtvis äger rum år 2033 – innan vi får se 24 landstrupper.

1074% ökning av åskådare under dam-EM

statistik över publiknärvaro i fotbolls-EM för damer

Antalet lag i fotbolls-EM för damer har successivt ökat genom åren, och det har även publiknärvaron. Mellan 1984 och 2017 ökade antalet åskådare med 1074%, och under mästerskapet år 2017 närvarade hela 247 041 personer! Men det är i ärlighetens namn ganska rimligt, med tanke på att fler matcher spelats i de senare mästerskapen.

Det är därför mer relevant att analysera hur många av arenornas åskådarplatser som fylldes under matcherna. Som du kan se i sammanställningen så fylldes cirka 29% av platserna under första dam-EM. 33 år senare är den siffran 48%. Det kanske inte låter som en stor ökning men det är tydligt att mästerskapet tagit ett stort steg framåt sen början av 2000-talet, då närvaron blev allt mer stadig.

två fotbollsspelare med varsin fotboll

Innan EM 2001 var antalet fyllda platser nere under 20% två gånger: år 1987 i Norge och år 1995, när mästerskapet spelades med hemma- och bortamatcher. Dessutom hölls bara ett enda mästerskap där platserna fylldes till mer än 30%, och det var år 1991 i Danmark.

Sen 2001 ser det tack och lov helt annorlunda ut. Antalet fyllda platser har bara varit nere och nosat under 30% en gång, och det var under EM 2005 i England. Rekordet hålls av Sverige, som arrangerade EM 2013. Hela 66% av arenorna fylldes, och i genomsnitt närvarade 8676 fans per match. I samma mästerskap nåddes även rekordet för högsta antal åskådare under en EM-match, då 41 301 personer samlades för att se finalen mellan Tyskland och Norge.

Tyskland – laget med flest vinster och mål i dam-EM

statistik över antalet mål i fotbolls-EM för damer

Om mindre än en månad drar fotbolls-EM 2022 igång, då England möter Österrike. Det blir starten för den 13:e upplagan av mästerskapet.  De engelska lejonen har fördelen att få spela på hemmaplan och förhoppningsvis går det bättre än i EM 2017, då de slogs ut i semifinal. De får dock tufft motstånd, då andra lag som Nederländerna, Sverige, Frankrike och Tyskland också är hungriga och taggade till tänderna på att plocka hem trofén.

Tyskland har imponerat i de tidigare turneringarna. Tyskarnas landslag har vunnit åtta av de tolv upplagorna, vilket gör dem till det mest framgångsrika laget i dam-EM. Truppen vann både den tredje upplagan år 1989 och den fjärde upplagan år 1991. Bägge gångerna var det Norge som fick nöja sig med silver. I den femte upplagan kom Tyskland bara på fjärdeplats, men repade sig och gjorde stark comeback de följande åren.

spelare från det tyska damlandslaget i fotboll och deras matchtröja

Mellan 1995 och 2013 var laget oslagbart, då de inte bara tog sig till final utan även kammade hem titeln fem gånger i rad. Tyskland håller utan tvekan ögonen på trofén även i år, och det återstår att se om något annat land kan snuva dem på vinsten.

Under de tolv upplagorna av dam-EM har Tyskland gjort 109 mål på 48 matcher med ett genomsnitt på 2,27 mål per match, vilket gör dem till laget med flest mål i EM. Anfallaren Inka Grings har definitivt bidragit till succén med sina 10 mål i EM 2005 och 2009. Även Birgit Prinz har dragit sitt strå till stacken, med 10 mål från EM 1995 till 2009. Nu är det upp till anfallarna Tabea Waßmuth och Lea Schüller att  föra fanan vidare i EM 2022.

Sverige och Norge har andra- och tredjeplats vad gäller antalet mål, med 75 respektive 69 bollar i nätet.

Kan Sverige krossa Tysklands segertåg i fotbolls-EM 2022?

Sverige var det första landet som tillät ett damlandslag i fotboll. Laget sattes samman på 60-talet, en tid då det var ovanligt med damer på planen. När den första upplagan av dam-EM gick av stapeln år 1984 så var det Sverige som tog hem guldet. Truppen gjorde hela 16 mål och det blev en sensationell start i EM för hela laget, med toppskytten Pia Sundhage i fronten. Legendaren Sundhage blev senare förbundskapten för det svenska damlandslaget och rattade den rollen mellan 2012 och 2017. Ingen kan väl glömma Sveriges OS-silver 2016?

Tyvärr blev vinsten i EM -84 den första och hittills enda för svenskarna, men det är inget att deppa ihop över. Landslaget har deltagit i 23 mästerskap och hamnat på pallplats hela nio gånger, varav tre med silvermedalj. Det säger en hel del om lagets potential.

spelare från det svenska damlandslaget i fotboll i matchkläder

Under VM 1987, 1995, 2001, 2003 och 2016 var Sverige nära att vinna, och inför dam-VM 2003 var svenskarna faktiskt förhandstippade vinnare. I slutändan blev det förlust i finalen mot de ökända tyskarna, vilket också hände under OS-finalen. Är Sverige dömda att alltid komma tvåa, eller blir fotbolls-EM 2022 mästerskapet då de krossar det tyska segertåget?

Vi får inte glömma att Sverige är rankade som det nionde bästa damlandslaget i världen. Truppen har ett starkt försvar och med rätt strategi och lite viking i spelarna så finns det absolut möjlighet att plocka hem guldet.

Shoppa din nya Sverigetröja


More Articles Like This

UNDERHÅLLNING | februari 13, 2023

Vad är CrossFit?

Next Article