jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

UNDERHÅLLNING | april 1, 2022

adidas logga: vad heter den och vad betyder den?

Adidas logga kallas 3-Stripes och är ett av de kändaste loggorna i världen. Men vad är historien bakom och betydelsen av adidas logga? I detta inlägg kommer vi gå igenom inte bara adidas logga utan även andra kända loggor som representerar varumärken som Nike, Jordan, Columbia, Ellesse, PUMA, The North Face och Fred Perry.

Vi börjar med adidas logga…

adidas logga

Vad heter adidas logga?

adidas logga kallas 3-Stripes, då den består av tre streck. Denna symbol ersatte Trefoil-loggan 1997, som istället blev loggan för adidas Originals. adidas som alltid skrivs med små bokstäver, finns även ofta skrivet i text bredvid Three Stripes.

Vad betyder adidas logga?

De tre strecken i adidas logga representerar mångfald och de tre kontinenterna där adidas är mest närvarande: Nordamerika, Europa och Asien. Strecken formar sig som en triangel eller ett berg vilket även symboliserar att bekämpa hinder, något som är relaterbart för alla atleter.

Columbias logga

Vad heter Columbias logga?

Även om det finns de som har velat namnge Columbias logga, så är sanningen den att den inte har ett officiellt namn.

Vad betyder Columbias logga?

Columbias logga är en romb som består av åtta rektanglar med rundade kanter som grupperats i par. Idén bakom den är att betona vikten av material och detaljer, till och med detaljer så små som sömmar, som korsar varandra och skapar en perfekt helhet.

Converses logga

Vad heter Converses logga?

Den nuvarande Converse-loggan designades på 70-talet och har inte heller ett officiellt namn. Star Chevron är dock ett namn som används för att beskriva Converse logga, då den består av en star och en chevron, som översätts till stjärna och sparre på svenska.

Vad betyder Converses logga?

Stjärnan har historiskt sett använts som en symbol för positivitet och framgång. Den har alltid använts av Converse och finns på nästan alla deras produkter. Sparren är en symbol som använts som ett dekorativt element i några av märkets kollektioner.

Ellesses logga

Vad heter Ellesses logga?

Även om Ellesse inte har ett officiellt namn för sin logga, kallas den ofta för semi-palla som betyder “halvboll” på italienska.

Vad betyder Ellesse logga?

Ellesse logga presenterades på 70-talet och kan uppfattas på olika sätt, antingen som två toppar på ett par skidor eller som en halv tennisboll, två sporter som har en stark anknytning till det italienska märket.

Fred Perrys logga

Vad heter Fred Perrys logga?

Fred Perrys logga användes för första gången under Wimbledon 1952 och heter Laurel Wreath, vilket översätts till lagerkrans på svenska.

Vad betyder Fred Perrys logga?

Sedan romerska rikets tid har lagerkransen varit en symbol för seger och mästerskap. För Fred Perry symboliserar lagerkransen samma sak, fast specifikt gällande Wimbledon.

Jordans logga

Vad heter Jordans logga?

Jordan har lyckats skapa en av de mest välkända loggorna i världen: Jumpman, som är formad efter en man som hoppar med en basketboll i handen. 

Det är inte svårt att gissa vem mannen i fråga är…

Vad betyder Jordans logga?

Självklart är mannen i loggan the one and only Michael Jordan. Det komiska med loggan är att den kommer från en bild tagen på Michael Jordan från 1984 där han bar ett par New Balance. Året därpå teamade Nike och Jordan ihop sig för lanseringen av Air Jordan 1. Ett nytt försök till bilden gjordes och därefter blev loggan till.

Levi’s logga

Vad heter Levi’s logga?

Det officiella namnet för Levi’s logga är Batwing. Många tror att detta är på grund av att loggans form ser ut som vingarna på en fladdermus.

Vad betyder Levi’s logga?

Den röda färgen på loggan matchar den färgen som finns på lappen på baksidan av Levi’s jeans. Formen på loggan är även inspirerad av sömmarna som finns på bakfickorna på de klassiska Levi’s 501-byxorna.

Nikes logga

Vad heter Nikes logga?

Nikes logga är en av de kändaste loggorna i världen, och är värderad till 26 miljarder dollar. Självklart syftar vi på den kända Nike Swoosh-loggan.

Vad betyder Nikes Swoosh-logga?

Tanken bakom loggan är att ha en enkel design som även representerar rörelse och fart. Vissa tror även att Swoosh är inspirerad av den grekiska gudinnan Nikes vingar, som märket delar namn med. Angående färgen på loggan, så kommer den oftast i svart eller vitt, men till en början sågs den oftast i rött, en färg som representerar energi och passion.

PUMAs logga

Vad heter PUMA:s logga?

PUMA har faktiskt två loggor och i det här inlägget kommer vi att berätta om Formstrip, bandet som nästan alla PUMA-sneakers märks med på sidan av skon.

Vad betyder PUMA:s logga?

Formstrip introducerades initialt på fotbollsskor 1958, i syfte att minska trycket på fötterna utan att förlora stabilitet. Formstrip har även en koppling till en puma (märkets andra logga och namn) då sömmarna efterliknar klorna på en katt.

The North Faces logga

Vad heter The North Face logga?

The North Face logga heter Dome och designades av David Alcorn 1971 som fick inspiration från “the Half Dome”, en sten som finns i Yosemite National Park i Kalifornien.

Vad betyder The North Face logga?

The North Face är ett varumärke kopplat till utomhussport och är även anledningen till att loggan är inspirerad av naturen. The Half Dome är ett berg som är väldigt svårt att klättra och valdes till loggan för att symbolisera målet att överkomma hinder och uppnå det omöjliga.

Vilken är din favoritlogga? Hitta alla märken från det här inlägget samt många fler på JD Sports hemsida!

Hungrig efter mer kunskap? Spana in vårt inlägg om ikoniska sneakers och deras historia!

More Articles Like This

UNDERHÅLLNING | februari 13, 2023

Vad är CrossFit?

Next Article