jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

UNDERHÅLLNING | februari 13, 2023

Vad är CrossFit?

Är du bekant med CrossFit?

Du har troligtvis hört talas om det tidigare då populariteten ökat enormt i Sverige och resten av världen det senaste årtiondet.

CrossFit är en varierande och högintensiv funktionell träning som kombinerar gymnastik, styrkelyft och kondition. Träningen passar utmärkt för dig som tycker om att träna i grupp – att pusha och uppmuntra varandra är en stor del av hela grejen med sporten.

 
 

Förutom att träna är det en livsstil som styrs av ren kost och tillräckligt med vila, kombinationen av det ger otroliga resultat.

 

Hur funkar det?

CrossFit erbjuder WODs, eller “workout of the day”. Programmen skiljer sig när det kommer till rörlighet, uthållighet, antal repetitioner och vikter. 

Basen för CrossFit är praktiska övningar som efterliknar de fysiska utmaningarna vi stöter på i vardagen – Lyfta, springa, böja, hoppa och flåsa. Din coach kan dessutom skräddarsy träningen för dig om du är ny, har specifika mål eller till exempel är skadad och inte kan utföra en övning.

 

Ett normalt pass består av uppvärmning, teknik, en WOD och avslutas med stretching. Uppvärmningen är avgörande för att förbereda musklerna och få upp flåset innan det intensiva börjar. Desto mer du värmer upp, desto bättre kommer du att prestera. Det är viktigt att lägga mycket fokus på tekniken innan du sätter igång, då det i längden gör det enklare att utföra specifika rörelser och minskar risken för skador och felbelastning i kroppen. 

Gymmen erbjuder dessutom träning som enbart fokuserar på styrkelyft, teknik eller kondition. Med jämna mellanrum hålls även benchmark-pass. Det finns flera olika typer av dem och samma benchmark-träning upprepas ofta, vilket gör det möjligt för alla att se sin egen utveckling.

 
 

Är CrossFit lämpligt för mig?

Trots att passen kan se skrämmande ut så passar det alla, oavsett tidigare bakgrund, ålder och storlek. Träningen är utmanande, men kan självklart anpassas till nybörjare utifrån din förmåga. Du kan alltid förkorta din löpsträcka, byta från löpning till cykling, eller utföra en övning utan vikter.

 

Hur kommer jag igång?

Börja med att hitta ett gym i närheten av dig, de flesta erbjuder On Ramp-kurser för nybörjare. Kursen lär ut grundläggande teknik och rörelser som upprepas i träningspassen.

 

Vanliga termer inom CrossFit

AMRAP: As many reps/rounds as possible. Den här metoden går ut på att man ska slutföra så många repetitioner som möjligt inom den utsatta tidsramen.

Benchmark-WOD: Sammanfattningsvis är det standardövningar som regelbundet upprepas för att man ska kunna följa sin egen utveckling. Olika benchmark-pass har sina egna namn, som Cindy, Helen eller Fran.

Box: Ett känt uttryck som används för att skilja på traditionella gym och CrossFit-gym.

Couplet: En del av passet som består av två olika övningar som utförs mot tid.

EMOM: Every minute on the minute. Metoden består av flera övningar, och målet är att slutföra alla repetitioner för varje enskild övning inom 1 minut. Blir du klar innan minuten är över så kan du vila resterande sekunder.

For time: Slutför alla övningar så snabbt som möjligt.

On Ramp: Introduktion till träningen, de olika övningarna och intensiteten.

WOD: Workout of the day. Den primära träningen för dagen som oftast ser annorlunda ut från tidigare pass.

 

Kom i ditt livs bästa form och testa på CrossFit! Om du behöver nya kläder eller skor, kolla in JD:s utbud av träningsprodukter här.

More Articles Like This

Next Article