jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | juni 16, 2023

Hur man väljer rätt fotbollsskor med tre enkla steg

Dags för nya fotbollspjucks? Då har du hamnat helt rätt! Att hitta de perfekta skorna är allt annat än enkelt, då det finns så många faktorer att tänka på som typ av dobbar, utseende, varumärke och passform. I det här inlägget har vi samlat de absolut viktigaste stegen för att hitta rätt fotbollsskor för dig. 

 

Steg 1: Hitta rätt dobbar

Olika dobbar är anpassade för olika typer av underlag, och vissa modeller från en del varumärken har samma design med olika dobbar, vilket är perfekt ifall du hittar en design som du verkligen tycker om. Fundera på vilket underlag du kommer att spela mest på, och försök att hitta de som är bäst lämpade. Ha också i åtanke att väderförhållanden spelar stor roll och kan förändras när det väl är dags att sparka boll, så det är superviktigt att du ser till att välja dobbar med bra grepp. 

 
 

FG 

FG står för Firm Ground (hårt underlag) och är den mest förekommande modellen bland professionella fotbollsspelare. De har framträdande och hårda dobbar som är gjorda för spel på naturgräs. Skorna är inte lämpliga för spel på mjukt och blött underlag eftersom de inte har samma nivå av grepp då, utan de är optimala för spel på torra och fasta planer.

AG 

Artificial Ground syftar på dobbar som används specifikt för konstgräs. Konstgräset sliter på skorna mer än naturgräs gör, och därför har AG-modellen en extra förstärkning som gör att skorna håller längre, de har dessutom kortare och flera dobbar för bra grepp. FG-skor funkar på konstgräs, men för regelbundet spel så rekommenderar vi att man satsar på AG!

Turf 

Turf-dobbar är millimetertjocka och specifikt designade för spel på hårda ytor som grusplaner och asfalt. Använder du de här på gräsplaner så kan du nästan räkna med att snubbla var och varannan sekund, speciellt om underlaget är fuktigt. De är gjorda i gummi och därav mjukare än traditionella dobbar. På grund av det hårda underlaget har Turf-skor ofta en stötdämpande teknologi, för att minska påfrestningen på spelarens fötter. 

IC 

IC står för Indoor Court och hänvisar till skor som primärt används för spel inomhus, och sporten Futsal. De saknar dobbar, är relativt platta och väger mycket mindre än vanliga utomhusskor, för att ge dig ökad smidighet och fart på gymnastikgolvet. 

 

Steg 2: Tänk på passform och komfort

Yttersula och dobbar, check! Nu tittar vi närmare på hur skorna ska sitta. För att man ska kunna prestera på sin högsta nivå är det viktigt att man har de bästa tänkbara förutsättningarna. Välj ett par skor som sitter bekvämt och ger fötterna bra stöd. Tänk också på att skorna töjs ut en del i samband med användning, så det kan vara värt att ta en halv storlek mindre än man har på vanliga skor. Alla fotbollsskor passar inte alla fötter då vi ser annorlunda ut, därför rekommenderar vi att man provar olika modeller i butik innan man gör sitt val. 

 
 

Med eller utan skosnören? 

Det finns många för- och nackdelar med båda alternativen, så egentligen handlar det mest om personliga preferenser. En del av dem nya och moderna fotbollsskorna som tillverkas idag är gjorda i elastiska material som gör att de inte kräver några skosnören. Det ger en slimmad passform som kramar foten på ett bekvämt sätt, och du slipper att knyta skorna såklart. Fördelen med traditionella fotbollsskor med snören är att det tillåter dig justera passformen bättre, vilket är perfekt om du har en svullnad och behöver lossa lite på trycket. Tips från coachen: prova båda modellerna i butik och känn efter vilken som passar dig bäst! 

Fotbollsskor med eller utan fotled 

När det gäller skornas konstruktion finns det två alternativ att välja mellan: Den traditionella låga varianten och den nya och höga. Den gamla modellen väger mindre och lämnar fotledsdelen helt fri. Den är bäst anpassad för snabba spelare som är ute efter maximal rörelsefrihet. Professionella fotbollsspelare som har skador runt anklarna eller dåliga ledband använder istället den höga modellen i första hand, då den bidrar med ökat stöd och stabilitet för fötterna. Den strumpliknande kragen är elastisk och omsluter foten på ett smidigt sätt. 

 

Steg 3: Välj varumärke och design

Komfort och passform i all ära, men det är lika viktigt att du känner dig bekväm med skorna och gillar designen. JD Sports har de senaste kollektionerna från Nike, adidas och PUMA. De finns hos oss för herr, dam och barn. Låt oss tillsammans gå igenom våra bästa tips från alla tre varumärken. 

 
 

Nike fotbollsskor

Mercurial, Phantom och Tiempo är de mest kända modellerna från Nike. Mercurial har en futurisk design, som främst kommer i ljusa färger och metalliska nyanser. Phantom-serien har en tydligare yttre strukturer, mönster och detaljer. Tiempo kännetecknas av sin tidlösa design som har en mer elegant look och minimal design. Swoosh-loggan syns snyggt på sidan på alla tre modeller! Nike tillverkar de mest visuellt tilltalande skorna, och är det varumärke som används mest bland ungdomar, vuxna och professionella fotbollsspelare.

adidas fotbollsskor

Den tyska klädjätten har en lång historia av fotbollsskor i arkivet, som till exempel adidas Predator och Copa. Den förstnämnda är känd för sin enkla och innovativa design som kombineras med adidas 3-Stripes på sidan. Copa-modellen gjorde sin debut redan år 1979, och utöver den tekniska delen så har de inte utseendet förändrat speciellt drastiskt, den legendariska designen står sig än idag. 

PUMA fotbollsskor

Future från PUMA är känd för sin dynamiska design och smidiga snörningssystem. Modellen har olika färgkombinationer, och PUMA-loggan vid tårna. PUMA Ultra har en slimmad silhuett med 3D-tryck på sidorna för ökat grepp, och kollektionen inkluderar neutrala och ljusa färger. Formstrip ligger dessutom snyggt längs sidorna. 

   

Är du redo för att sätta nästa hattrick eller rädda nästa straff? ⚽🔥 Om du inte har fått nog och är sugen på att kika vidare så rekommenderar vi att du bläddrar runt på JD Sports så du hittar rätt fotbollsskor för just dig. Och varför inte kombinera dina nya skor med ett nytt set från ditt favoritlag? Klicka här för att se alla produkter från de hetaste fotbollsklubbarna! 

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article