jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | mars 16, 2021

Ikoniska sneakers och deras historia

Skorna vi alla har sett förut. Och kanske har du alla fyra av dessa modeller själv? Ikoniska och tidlösa är bara förnamnet. Men vad vet vi egentligen om dessa ikoniska sneakers och deras historia? Att de är populära och snygga ser man tydligt. Men låt oss dyka ner i deras historia och få svaret på hur allt började och varför just dessa blev några utav de mest ikoniska sneakers vi vet om i nutid. Detta vill du bara inte missa!

adidas Originals Ozweegos historia

Skon från förr som kom tillbaka likt en blixt in i nutid. Visste du att den första Ozweego-sneakern lanserades för över 20 år sedan? Och att Ozweego var en av adidas huvudkollektioner? Efter årliga uppdateringar fram till år 2000 så satte man stopp för Ozweego. Och vi fick vänta ända fram tills 2019 då skon kom tillbaka, och markerade återigen en stadig plats i våra shoedrobes framöver.

Men låt oss ta det från början…

adidas Originals Ozweego

Den första Ozweegon lanserades närmare bestämt 1996, och blev snabbt populär av olika idrottare tack vare skons komfort och lätthet. Den blev så  populär att man släppte en ny, uppdaterad variant varje år. Vi såg bland annat Ozweego 2, 3 och 4 bäras av många . När skon sedan återlanserades flera år senare, i samarbete med Raf Simons så tog man inspiration av Ozweego 3 men adderade en mer futuristisk design i form av mer definierade linjer och avancerad teknologi. Skon har bland annat adiPRENE-fjädring och Torsion-sula.

Man ser fortfarande de sportiga rötterna i skon, men också att moderna, lyxiga detaljer har satts dit. Vi ser att den ventilerande meshovandelen får sällskap av stilrena läder- och mockadetaljer och en modern högre sula. Precis som back in the days avslutas skon med nedtonade 3-Stripes på sidorna och den klassiska Trefoil-loggan på plösen.

sneakers, svarta Ozweego

En ikon då som nu – spana in alla våra adidas originals Ozweego är här.

Ikoniska Vans Old Skool

Old Skool-skon lanserades först år 1977 och kallades också för ’Style 36’. Det var på denna sko man fick se Vans Sidestripe för första gången, som idag är synonymt med märket. Old Skool var Vans första skatesko och var till en början helt gjord i läder med tåhätta i mocka för att undvika slitage under ett intensivt skate-pass. Idag är skon ofta gjord med en textilovandel men har kvar sina detaljer i mocka eller läder.

På 80-talet vaknade intresset för specialdesign till liv, och Vans erbjöd sina kunder chansen att få designa sin alldeles egna Vans Old Skool. Folk såg möjligheterna att kunna skapa en helt unik version av sin favoritsko. Och tack vare sneakerns olika paneler och lager kunde man variera sig oändligt med olika fäger och material. Man kunde till och med specialdesigna sulan.

Vans Old Skool, skateskor, Vans, Ikoniska sneakers och deras historia
Bild till höger: @niklasakerlund

Och som för många andra varumärken, behövs det ett starkt ansikte utåt för att få sitt märke att växa ytterligare och nå ännu fler människor.

Vans tog sig an samarbeten med bland annat Marc Jacobs och Supreme. Detta gjorde att skorna nu fick sig ett samlarvärde. James Jebbia, som är skaparen av Supreme har även yttrat sig under 1996 att Vans Old Skool var ”Vans bästa sko”.

Vans Old Skool är fortfarande med i matchen, vi ser de i skateparker, på festivaler, på modeikoner, i skolan och ute på stan. Vi ser samma mönster och material från förr, men definitivt med en modern touch. Det finns till exempel många veganska alternativ av Vans. Classic-modellerna och Slip Ons är alla veganska. Så du kan absolut hitta en sko som passar just dig, spana in hela vårt utbud av Vans och Vans Old Skool idag!

Historien om Converse

Nog har vi alla ägt ett par Converse. Kommer ni ihåg trenden, ju slitnare och smutsigare de var, desto bättre? Ja, Converse har nog en varm plats i alla våra hjärtan, men vad vet vi egentligen om märket? Och vem är denna Chuck Taylor, vars namn som pryder deras sneakers? Läs vidare, så ska vi svara på alla frågetecken!

Converse startades år 1908 och hade några lågmälda år tills de började att producera basketskor. Något som väckte basketspelaren Chuck Taylors uppmärksamhet och han tyckte snabbt att Converse erbjöd de absolut bästa basketskorna på marknaden. Och där kickade det igång, tack vare Chuck Taylors lovord och entusiasm runt skon, spred det sig till alla inom basketen. År 1936, när basketen blev en officiell sport i OS utökades populariteten ännu mer. Att USA gick och vann gav ännu mer bränsle på elden. Chuck Taylor hade en stor inverkan på Converse, och de hedrar än idag hans namn på sina ikoniska sneakers.

Converse All Star, Chuck Taylor, Ikoniska sneakers och deras historia

1950 gick märket från att vara sportinriktat till att bli en ikon inom alternativt mode. Man såg bland annat James Dean bära Converse.

1970 lanserades Converse One Star, vilket är föregångaren till skon vi idag bär. Denna sko blev snabbt en bästsäljare.

Under 80- och 90-talet blev Converse sponsor för OS i Los Angeles där skon fick massvis med uppmärksamhet. Diverse rockartister och grunge-stjärnor började också klä sig i Converse och år 1997 hade varumärket sålt över 550 miljoner skor.

Svarta converse, canvas

Än idag är Converse fortfarande ett etablerat märke på marknaden och kammar även hem vinsten som världens mest sålda sneaker. Denna sko kan man variera i mängder, med låga och höga modeller i en drös olika färger. Spana in alla våra Converse här!

Nike AF1

Den sista ikoniska sneakern är skon du antagligen ser dagligen, och kanske till och med har själv? Frågan ”Vem är det som inte har burit AF1” är nog enklare att svara på än vilka som faktiskt har burit dem. Men några bekanta ansikten är bland annat systrarna Jenner, A$AP Rocky, 50 Cent och Dr Dre.

Ja, populär är den verkligen. Men vad kan du egentligen om denna ikoniska sko? Läs vidare så ska vi lära dig allt vi kan.

Air Force 1, sneakers, AF1

Namnet Air Force 1, kommer från ett speciellt flygplan som Amerikanska flygvapnet använder sig utav. Nämligen flygplanet som transporterar USA:s president.

Men, åter till historien om Nikes framgångssko. Den kom till liv redan år 1982, och var till en början, som så många andra skor, skapad för basketplanen. Skon uppmärksammades när stora basketspelare från LA Lakers, Philadelphia 76ers och Portland Blazers bar de på planen. Och det var en riktig favorit hos många NBA-spelare.

Bruce Kilgore står bakom designen för dessa sneakers, och detta var även första gången man använde sig utav en inkapslad Air-enhet i sulan. Tanken var att det skulle ge en skön dämpning samt skydda sulan. Skon har sedan dess blivit ett riktigt must have, både på planen, men desto mer utanför.

Ikoniska sneakers och deras historia
Bild tagen av: @gabriellajoss

Det har hänt lite med designen sedan dess, och idag finns Nike Air Force 1 i ungefär 1700 olika färgkombinationer. Så de passar verkligen alla smaker.

Om du är ute efter en tidlös, stilren sneaker – då är AF1 din go-to! Spana in hela vårt utbud här.

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article