jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

MODE | februari 24, 2023

Juicy Coutures historia

Juicy Couture är ett av märkena som varit mest efterfrågat på JD Sports de senaste månaderna. De levererar sportiga och edgy kläder med en touch av retro som skickar oss tillbaka till 90- och 00-talet. Men hur började egentligen framgångssagan? Djupdyk ner i Juicy Coutures historia tillsammans med oss, så går vi igenom märkets resa från en idé på papper till ikon på gatorna.

en person i vit velour hoodie
en person i juicy couture pyjamas

Juicy Coutures historia

Under 80-talet jobbade vännerna Gela Nash-Taylor och Pamela Skaist-Levy tillsammans i en butik i Los Angeles. År 1988 blev Gela gravid, och upptäckte att utbudet av graviditetskläder var väldigt begränsat. Att hitta något som passade både hennes stil och kropp visade sig vara svårare än väntat. Gela och Pamela bestämde sig då för att ta saken i egna händer och skapa ett nytt klädmärke för gravidkläder.

Framgången blev kortlivad, och vännerna bestämde sig för att flytta fokus från gravidkläder till basplagg – närmare bestämt T-shirts. Målet var att skapa den perfekta tishan, både vad gäller komfort, material, passform och färg. Resultatet blev en kollektion med V-ringade T-shirts i 26 olika färger. Det här var också lanseringen av Juicy Coutures logga. Loggan såg annorlunda ut då, och hottades upp till den nuvarande versionen först 2009.

en person i långärmad rosa pyjamas
en person i kort rosa pyjamas

Efter den ekonomiska krisen i USA på 90-talet så var amerikanerna hungriga på att börja shoppa igen. De dystra tiderna var förbi och kunderna ville nu ha plagg som osar lyx. Det väckte en idé hos Gela och Pamela, som bestämde sig för att inkludera ‘Couture’ i varumärkesnamnet. Ordet kommer från ‘Haute Couture’ – ett franskt uttryck som betyder lyxigt mode.

Med det nya namnet lyckades JC positionera sig som ett premiummärke med trendiga kläder av hög kvalitet. Nylanseringen blev en omedelbar succé, och vännerna kunde expandera företaget med nya, större kollektioner. De fortsatte på basplaggslinjen, men inkluderade nu även tröjor och mjukisbyxor.

en person i brun velour hoodie
två personer som sitter på en bil och bär orange och gröna kläder

Djärv marknadsföring

Juicy Coutures set blev en ikon i modebranschen under slutet av 90-talet och början av 00-talet. Outfiten exploderade i popularitet, och kändisar som Paris Hilton, Britney Spears, Lindsay Lohan och Jennifer Lopez flexade velourset till höger och vänster. Plötsligt var JC på allas läppar och en given hit i garderoben.

Gela och Pamela fick dock tänka kreativt för att företaget skulle fortsätta växa. Budgeten för deras marknadsföring var inte stor nog för att annonsera i tidningar eller på billboards, så de fick tänka om och jobba utanför boxen.

två personer i bikini utanför en villa
en person i rosa baddräkt från Juicy Couture

Vännerna valde att helt enkelt skicka sina produkter till högaktuella kändisar som syntes mycket i rampljuset, och det visade sig vara ett smart drag. Kändisarna fotograferades av paparazzis och bilderna publicerades i några av de bästa internationella tidningarna. På så sätt fick märket otrolig spridning men behövde bara betala för själva kläderna och frakten.

Att samarbeta med influencers på sociala medier är en vanlig strategi idag, men för 30 år sen var såna samarbeten inte alls lika förekommande. Juicy Couture var ett av de första märkena som testade och lyckades med den här tekniken – att ge bort produkter i utbyte mot synlighet och exponering.

juicy coutures historia - två personer i rosa kläder
en person som står utanför en villa i rosa klänning

Ikonisk stil

JC-stilen kännetecknas av bling, extravagans och lyxig vintage-vibe. Materialet är noga utvalt för att ge kunden mjuk och stretchig velour och fleece av hög kvalitet. Designen är sportig och chill på samma gång, och perfekt loungewear nu när retrotrenden går på högvarv igen.

Vi kan omöjligt prata om Juicy Couture utan att nämna märkets mest legendariska kännetecken: strass! För att sticka ut från mängden har en stor del av produkterna detaljer i glitter eller strass som formar en logga. Glammigt värre ✨

en person i grön tracksuit
en person i mörkblå tracksuit från JC

Där har du allt du behöver veta om Juicy Coutures historia! Hos JD Sports Sverige hittar du alltid det senaste från JC för såväl dam som barn. Hoodies, byxor, klänningar, badkläder och tracksuits – you name it, we’ve got it. Ett säkert kort för alla som vill sporta bekväma outfits med lyxig touch. Spana in hela utbudet här!

More Articles Like This

MODE | februari 13, 2024

Make moves med Mercier

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

MODE | oktober 9, 2023

Höstens fetaste jackor

MODE | september 22, 2023

On the move med Mercier

Next Article