jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

MODE | november 16, 2022

The North Face Nuptse 1996

Vi hör dig, vännen. Vintern är ingen höjdare i vårt avlånga land, och mörkret drar ner ordentligt. Tur då att det åtminstone finns snygga vinterjackor att pigga upp med – som t.ex. The North Face Nuptse 1996 ❄️

The North Face sticker ut från andra märken som erbjuder techy ytterplagg, bland annat tack vare den moderna designen som tagit Norden med storm. Varumärket är känt för tillförlitlighet, funktionalitet, prestanda och maximalt skydd, och av denna anledning är Nuptse 1996-jackan en av det amerikanska företagets mest populära produkter.

Receptet på hitprodukten är enkelt: kombinera högkvalitativ teknologisk prestanda och streetstyle med en lättigenkännlig design som kombinerar olika färger. Vips har man svängt ihop en av vinterns hetaste jackor! Busenkelt 💁‍♀️

The North Face Nuptse 1996 jacka

Historien om den ikoniska dunjackan går 30 år tillbaka i tiden, när The North Face släppte sin första Nuptse-kollektion. Jackan, som släpptes 1992, fick sitt namn från ett berg i Tibet nära Mount Everest. Designen kommer ursprungligen från en 55 dagar lång expedition, men New York har också spelat en stor roll i framgångssagan.

Som många vet är vintrarna i New York hårda och kalla. Kängor, jeans och en rejäl jacka är standard när det kommer till outfit. Jackan från The North Face uppfyller storstadens krav med råge, d.v.s. den håller kroppen varm och skyddar mot vind och regn – utan att tumma på stilen 🙌

Jackan blev också en av symbolerna för hiphopkulturen på 90-talet. Trots att den skapades för vandring och osar sport, så ser man den funktionella jackan även på gatorna i storstäder.


En person i utomhusmiljö med en svart och grön vinterjacka
En person med blont hår som bär en rosa Nuptse-jacka

Den funktionella teknologin i Nuptse-jackan

Vid bergsklättring gäller det att packa lätt och bara ta med sig det nödvändigaste. Just den vetskapen låg i bakhuvudet på designteamet när Nuptse-jackan skapades.

Jackan har flera sektioner med dun, med en fyllningsgrad på 700. Siffran representerar hur stor volym dunet fyller. 700 innebär att en engelsk ounce med dun (ca 27 gram) fyller 700 kubiktum. Vi vet att det låter komplicerat, men kort sagt kan man säga att ju större volym, desto varmare plagg. Ju högre kvalitet dunet har, desto mindre behövs det för att fylla jackan. Dun brukar räknas som kvalitetsdun vid fyllningsgrad 700 och uppåt.

Med en fyllningsgrad på 700 kan du vara säker på att Nuptse håller dig varm när kylan biter i kinderna. Det högkvalitativa dunet sparar dessutom utrymme och ger bättre rörlighet. The North Face köper  sitt gåsdun från ansvarsfulla gårdar som följer Responsible Down Standard (RDS), med syfte att säkerställa djurens välmående.


en person i svart täckjacka och bruna solglasögon
En person i en park som bär en svart dunjacka

Utsidan av jackan är gjord i vindtät nylon och har en vattenavvisande DWR-ytbehandling som skyddar när vädret slår om. Muddar med kardborreband ger i sin tur en perfekt passform och stänger ute kylan. Utöver det har jackan en VISLON-dragkedja som kan öppnas åt båda hållen, så du enkelt kan justera ventilationen.

En av Nuptses bästa egenskaper är den praktiska huvan, som kan rullas ihop och förvaras i kragen vid behov. Som grädden på moset har jackan The North Face-logga på både fram- och baksida, och en smidig ficka på insidan.


En person i utomhusmiljö med en svart täckjacka från TNF
En person med en vit och svart dunjacka

Hur man väljer rätt storlek på Nuptse

När du handlar online kan det vara svårt att välja rätt storlek. En jacka som är för liten kan spricka i sömmarna, medan en jacka som är för stor inte skyddar något vidare mot kylan.

Enligt vår erfarenhet är The North Faces produkter på den mer rymliga sidan, så du kan överväga att köpa en storlek mindre än vanligt. Vi rekommenderar dock att du gräver fram måttbandet och väljer utifrån storleksguiden som finns på alla produktsidor online.


en person med croppad dunjacka från The North Face
En person som bär en lång brun täckjacka

Kan man tvätta en Nuptse-jacka?

Om du vill hålla din jacka i gott skick bör du först titta på lappen med skötselråd på insidan. Där hittar du all information om tvätt och torkning.

The North Face rekommenderar att kemtvätta Nuptse. På så sätt undviker du att skada dunfyllningen. Om jackan tvättas i tvättmaskin eller för hand blir gåsfjädrarna blöta, och när de torkar kan det bildas klumpar som minskar isoleringsförmågan. Tvättar du jackan på det sättet flera gånger om så riskerar du att förstöra den. Det vore ju trist när du väl lagt pengar på en kvalitetsjacka!


En person med svart Nuptse dunväst
En person som bär en svart dunväst

Nu när du vet allt om The North Face Nuptse 1996 så kommer vi till den roliga delen – att välja en design som faller dig i smaken 😍 Spana in hela utbudet av Nuptse-jackor här.

Inte helt såld på Nuptse men ändå i behov av ny jacka? Då kan du pingvindyka med huvudet först in i vårt inlägg om årets fetaste höstjackor.

More Articles Like This

MODE | februari 13, 2024

Make moves med Mercier

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

MODE | oktober 9, 2023

Höstens fetaste jackor

MODE | september 22, 2023

On the move med Mercier

Next Article