jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

UNDERHÅLLNING | september 7, 2020

NIKES HJÄLTAR INOM HÅLLBARHET: TRÄFFA MALIN (@MAAWL)

Nike har startat sin Move to Zero-kampanj och vi har slagit oss samman med ett antal hjältar inom hållbarhet! Den här veckan pratar vi hållbarhet och 6 saker du kan göra för att reducera avfall med Malin (@maawl)!

6 SAKER DU KAN BÖRJA GÖRA NU FÖR ATT REDUCERA AVFALL

Jag förstår att ni alla vill veta vad dessa 6 steg som DU kan börja göra NU för att skapa en förändring är. Men låt mig först introducera mig själv för alla eventuellt nya ansikten här. Hej allihop, mitt namn är Malin och jag är en svensk vegan, livsstilsbloggare och -kreatör.  Jag växte upp på landsbygden, en halvtimme utanför Alingsås. Jag var en stor drömmare under min uppväxt; tänkte alltid, drömde och ville leva ett fantastiskt, äventyrsfyllt liv. Min kärlek för kameror och fotografi introducerades i mitt liv när jag var runt 9 år gammal och jag fick min allra första polaroidkamera. Den följde med mig överallt och jag tog bilder av så gott som allt jag kunde hitta. Jag är så glad över att få prata med er om hållbarhet via JD, för att fira lanseringen av Nikes nya Air VaporMax 2020 Flyknit.

En röd tråd som har genomsyrat mitt liv är att jag alltid har velat gå min egen väg, köra mitt eget race. Jag har aldrig brytt mig om normen, om att leva livet som ”man borde” bara för att det är så vi har uppfostrats att tänka. Spola fram tills idag:  Jag har nu varit en stolt vegan i 4 år och har aldrig känt mig bättre, hälsosammare eller gladare! Att göra en förändring till det bättre är den bästa känslan i världen!

Om du inte är redo att ge upp kött riktigt än, finns det fortfarande flera saker du kan göra för att hjälpa till! Nedan listar jag 6 LÄTTA saker vi alla kan göra för att göra världen till en bättre plats och för att skapa en lyckligare framtid för alla

Malin Jakobsson, Maawl, Nike Air Vapormax 2020 Flyknit

1. SÄG NEJ TILL PLASTPÅSAR

Jag har gjort detta till min första punkt eftersom den förmodligen är den lättaste att följa. Va? Kan man verkligen shoppa utan att komma hem med 10 olika påsar och hur är det med att handla mat? Jag bestämde mig nyligen för att inte köpa en enda plastpåse till igen, någonsin, och jag vägrar att köpa påsar, oavsett om jag handlar mat eller shoppar småsaker i stan. Även om jag skulle glömma min tygväska kommer jag bokstavligt talat att bära med mig allt i mina händer, armar eller fickor. Det är att visa engagemang! Men det är verkligen så lätt när du har bestämt dig. Jag har vanligtvis med mig en massiv handväska där jag kan lägga ner saker. Dessutom har jag en ihoprullad tygväska i min handväska som jag tar med mig överallt, ifall att jag spontant skulle gå till affären. Visste du att det till och med finns återanvändbara påsar för frukt och grönsaker? Det är sant, du kan bara tvätta den i din disk- eller tvättmaskin, vilket är fantastiskt! Dessutom kommer både naturen och allt som lever i vattnet att tacka dig för evigt.

2. TA MED DIN EGEN ÅTERANVÄNDBARA MUGG

Engångsmuggar i plast är en av de värsta typerna av avfall för vår planet. Biljoner kaffemuggar hamnar på soptippar varje år. Det är helt galet. Investera i en återanvändbar mugg, gjord av porslin eller bambu. Idag får du dessutom rabatt på de flesta caféer om du tar med din egen mugg! Det är en win-win för både din plånbok och för miljön!

3. ÅTERVINN, ÅTERANVÄND

Först och främst: Köp återanvändbara bomullspads, trasor och handdukar. Tacka nej till pappershanddukar och bomullspads och -trasor för engångsbruk. Investera i bomullspads som du kan kasta i tvätten och använda gång på gång.  Samma sak gäller för trasor och handdukar. För det andra: Gör det till en vana att återvinna ditt skräp. Ha ett ställe där du slänger papper, ett för plast, ett för metall och ett för matrester. På tal om att återvinna. Minst 50 %  av Nikes nya Air VaporMax 2020 Flyknits vikt består av återvunnet material. Detta reducerar avfall och minskar vårt koldioxidavtryck. Så när du köper något nytt och du har två val, välj alltid det bättre. Gör det med avsikten att nå noll koldioxidutsläpp och noll avfall. Ni förstår poängen!

4. ÄT VÄXTBASERAT!

Låt oss göra det! Har du funderat på att lägga mer grönsaker på tallriken, men vet inte vart du ska börja? När jag gick över till en 100 % växtbaserad kost fortsatte jag bokstavligt talat med att laga den mat jag var van vid i början. Som en av mina favoriträtter: potatismos och köttbullar. Jag bytte bara ut köttbullarna till grönsaksbullar och smöret i potatismoset till veganskt smör. Jag tror att det är lättare än någonsin att vara vegan nu, utan att sakna smaker och mat som du är van vid. Valen och de ersättningar för kött och mejeriprodukter som finns idag är bättre än någonsin och jag hittar nya produkter varje gång jag går och handlar mat! Att äta en vegansk måltid behöver inte nödvändigtvis betyda bönor, ärtor, gräs och sallad. Ät vad du är van vid, men gör det veganskt. Lätt som en plätt och jättegott! Lita på mig, prova det!

5. MÅLTIDSPLANERING

Förbered dina måltider i förtid och köp bara mat som du planerar att äta. Det skulle förvåna dig att höra hur mycket mat som går till spillo runtom i världen idag. Siffrorna är oroväckande och detta tips kanske låter som en självklarhet. Men att spendera några minuter varje vecka med att planera dina kommande måltider, hjälper dig inte bara att köpa mat som du faktiskt kommer att äta, utan också med att slösa mindre och med att spara pengar.

6. BUNKRA UPP

Ja, du hörde rätt. Oavsett om du shoppar schampo, nötter eller mat – köp helt enkelt allt i den största möjliga förpackningen för att reducera plast- och flaskavfall. Detta leder dessutom till att du sparar pengar eftersom det vanligtvis är billigare att köpa storpack än de mindre paketen som bara ger dig det du behöver under en kort tidsperiod. Ytterligare en fördel för oss lata shoppare: Det betyder mindre resor till affären eftersom storpack räcker mycket längre! Super! Mer tid för att sitta ned och arbeta på dina mål och en fantastisk framtid, eller hur? 😉

Malin Jakobsson, Maawl, Nike Air Vapormax 2020 Flyknit

JAG HOPPAS ATT DU GILLADE DETTA INLÄGG! Uppenbarligen är detta bara några få saker som vi alla kan göra och det kanske kan ge dig inspiration om vart du ska börja! WE ARE ALL IN THIS TOGETHER! Låt oss börja!!!

MASSA KÄRLEK, Malin

Nikes svarta Air VaporMax 2020 Flyknit landar torsdag den 10 september klockan 09.00 Missa inte detta!

More Articles Like This

UNDERHÅLLNING | februari 13, 2023

Vad är CrossFit?

Next Article