jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | mars 8, 2022

3 mäktiga kvinnor i sneakersindustrin

Internationella kvinnodagen är här! I över 100 år – sedan 1921 närmare bestämt – har 8 mars varit det fasta datumet för att hylla kvinnor lite extra. Dagen till ära har vi på JD valt att zooma in på kvinnor som gjort avtryck i den annars så mansdominerade sneakersindustrin.

Det finns fortfarande utrymme för förbättring men industrin har lyckligtvis blivit mer inkluderande på senare år, med drösvis av sneakers som skapats av och för kvinnor. Visste du till exempel att det var en kvinna som designade den älskade sneakern 327 från New Balance? Stretcha scrolltummen för nu ska vi vrida strålkastarljuset mot några av kvinnorna som lämnat permanenta fotspår i sneakersbranschen.

Jordan logo, nike swoosh logo and new balance logo

Aleali May

När Aleali May växte upp var både hennes pappa och farbror entusiastiska sneakersälskare som samlade på skor. May blev snabbt lika intresserad och började tidigt bygga på sin egen samling. Som tidigare stylist, modeskribent och modell fick hon år 2017 chansen att skapa en Air Jordan 1-design, och hoppade genast på projektet. Det gjorde att hon blev den andra kvinnan någonsin som designat ett par Jordan-sneakers, och den första kvinnan som skapat en unisex-modell av Air Jordan. Hennes debutdesign, Jordan 1 Retro High Aleali May Shadow, blev en omedelbar hit och en rejäl milstople i Aleali Mays karriär som sneakersdesigner. 

Hittills har det blivit fem populära samarbeten mellan Jordan och May, där hon hämtat inspiration från bland annat sin uppväxt i södra Los Angeles. Valet av färger och material har till exempel påverkats av barndomsminnen, såsom sidenshortsen hon gillade att bära i kombination med sina Air Jordan, och jadesmycket hon fick från en nära släkting.

Charlotte Lee

När New Balance 327 landade i butikerna under 2020 så blev modellen snabbt en klassiker. Designen av den retroinspirerade skon skapades av Charlotte Lee, en designer från Manchester. När hon började som praktikant hos New Balance år 2013 så ägde hon inte ett endaste par sneakers från det legendariska varumärket. Lee menar att hennes begränsade kunskap om New Balance gav henne möjligheten att dyka ner i deras arkiv med nya idéer och perspektiv.

Lees 327-design är en modern klassiker som andas både retro och futuristisk stil på samma gång, med en 70-talsinspirerad logga på sidorna. Trots att skon bara funnits på marknaden i knappt två år har den redan släppts i en rad olika färger och som del av samarbeten med flera olika märken i modeindustrin. Charlotte Lees senaste sneakers är New Balance 237 och den sportbilsinspirerade modellen XC-72, och vi räknar iskallt med att få se många fler spännande sneakers från den innovativa designern i framtiden.

new balance sneakers

Yoon Ahn

Yoon Ahn har verkligen gjort nedslag i sneakersvärlden och är ett av de största namnen inom streetwear. Hon har bland annat designat smycken, kläder och (förstås) också sneakers. 2019 samarbetade hon med Nike och släppte Ambush x Nike Air Max 180 Hi, men det var först året efter som hon blev namnet på allas läppar i och med lanseringen av AMBUSH x Nike Dunk High. Dunk-modellen blev en älskad klassiker tack vare den smakfulla balansen mellan lyxigt mode och sportig streetstil.

Vägen till att bli sneakersdesigner var en ovanlig sådan för Yoon Ahn. Hon föddes i Korea men växte upp i Seattle, där hon fann inspiration i grunge-subkulturen. I slutet av 90-talet flyttade hon till Tokyo med sin partner, rapparen Verbal. De delade en önskan om att sporta andra smycken än de tidstypiska guldkedjorna, och trots att ingen av dem hade någon  erfarenhet inom branschen så började de tillsammans att designa smycken under namnet Ambush. Det tog inte lång tid innan deras kollektioner blev omåttligt populära och snart kunde man se kändisar som Rihanna och Kanye West flexa Ambushs smycken. Succéen var ett faktum och Yoon Ahn tog sig därefter an jobbet som director of jewelry för Dior Men. Utöver det designade hon även kollektioner i samarbete med flera streetwearmärken och i sinom tid fick hon mersmak för sneakersdesign.

the shoulder of a person in a tank top and a person in front of a sunset

En industri i ständig förändring

Trots att det fortfarande finns mycket som kan förbättras så har stora framsteg gjorts när det gäller jämställdhet i sneakersindustrin. Idag finns det en oändlig uppsjö av kvinnliga sneakerheads, vilket har lett till ett mycket större utbud och sneakers som skapats specifikt för kvinnor. Dessutom ser vi idag allt fler kvinnor i spetsen av sneakersindustrin, till exempel som designers, ägare av egna varumärken, i ledande positioner och som populära sneakerheads på instagram.

Vill du veta mer om mäktiga kvinnor i sneakersbranschen? Då kan du spana in @sneakersbywomen på Instagram, där fokus ligger på de många och galet talangfulla kvinnorna i sneakersindustrin.

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article