jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | oktober 27, 2021

Nike Air Max modeller – vilken är bäst?

Nike Air Max har i över 30 år varit en älskad millennial, och även de av oss som inte själva har seglat fram på en av modellerna kan se på långt håll när någon reppar den ikoniska dojjan.

Sen Air Max 1 lanserades 1987 har Nike släppt otaliga varianter av den älskade skon, med lika många funktioner. Därför ska vi ta en titt på de populäraste Nike Air Max modellerna och deras egenskaper, så har du mer kött på benen när du ska välja vilken som passar just dig bäst!

three images of different nike air max models in outdoor settings

Historien bakom Air Max

Air Max 1

Den magiska Air Max-sagan började redan på 80-talet, när designern Tinker Hatfield var i Paris. Där blev han fascinerad av konstmuséet Centre Pompidous arkitektur, som kännetecknas av sin ovanliga design. På utsidan av byggnaden kunde man nämligen se saker som oftast döljs på insidan, såsom elledningar, ventilation och olika rör. Hatfield bar med sig konceptet och applicerande det på Air Max 1, som präglas av det ikoniska fönstret under hälen där man ser stötdämpningen som tidigare varit dold.

two images of nike air max 90, one white and burgundy and one black and blue

Nike Air Max-modellerna

Air Max 90 – den legendariska streetikonen

Air Max 90, den mest kända Air Max-modellen, skapades för löpning, men den ikoniska stötdämpningen och färgglada designen gjorde att modellen snabbt blev en streetikon på 90-talet. Även denna modell designades av Tinker Hatfield, och inspirationen kommer från italienska sportbilar. Han ville framhäva den nya, större Air-enheten, och gjorde det genom att ringa in den med starka färgdetaljer. Resultatet blev en techy sko som ser ut som den är i rörelse även när den inte är det.

two images of nike air max 270 women’s and men’s, one black and one white and red

Air Max 270 – vardagsskon som funkar till absolut allt

Air Max 270 var den första modellen i den legendariska serien som skapades för vardagsbruk. Namnet kom från det faktum att Air-enheten under hälen har 270 graders synlighet runt skon. Skon har en mer nätt design än tidigare modeller, och passionerade Nike-fans kan se att inspirationen kommer från Air Max 180 och Air Max 93.

two images of nike air max 2090 women’s and men’s, both in black colorway

Air Max 2090 – futuristisk design med fokus på flexibilitet

År 2020 firade Nike 30-årsjubileum av den omåttligt populära Air Max 90-modellen. I samband med det släppte de edgy variant av sneakern, i form av Air Max 2090. Modellen är en slimmad version av föregångaren, vars croppade Swoosh-logga och profilering på hälen även finns med i den nya designen. Bland de nya egenskaperna ser vi dessutom en maxad Air-enhet och räfflad ram runt det 200% (!) större fönstret under hälen. Utöver det sportar 2090 även futuristiska detaljer på hälen som gör att skon sticker ut från mängden. En modern take på en tidlös design, helt enkelt!

two images of nike air max 2021 men’s and women’s, in outdoor setting with white socks

Air Max 2021 – inget käbbel, bara grym stötdämpning

Air Max 2021 är en fullträff rätt upp i krysset när det kommer till enkelhet och avskalat. Fokus ligger på det viktigaste i skon: den nya Air-enheten. Med två belastningspunkter ger skon maximal stötdämpning och fjädring, så du får extra skjuts i steget. Dessutom är lufttrycket lägre i mitten av Air-enheten, vilket ger ökad komfort och en mjukare känsla under foten. Den yttre delen av enheten har istället högre lufttryck för ökad stabilitet. Som balsam för fötterna!

Vill du läsa mer? Klicka dig vidare och läs om det bästa av två världar – Nikes vardagssko vars Air-enhet är utformad för löpning. Eller varför inte ta en närmare titt på Nikes succémodell som gjort raketkarriär de senaste åren?

Du vet väl att JD har en egen app? Inte? DÅÅÅ är det du som genast slajdar in här och laddar ner den. Med appen blir shoppingen smidigare och du får tillgång till exklusiva erbjudanden!

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article