jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | april 2, 2021

Nike Air Vapormax: Evolutionen av en ikon

Det är ingen hemlighet att vi älskar Nike och en av deras största lanseringar i år var den ikoniska sneakern Vapormax Evo. Denna modell har en design som hyllar flera olika sneakers i Nikes Air Max-kollektion.

Faktum är att Evo helt enkelt är fantastiska – lika fantastiska som alla de Vapormax-modeller som kom innan dem. Den första Vapormax-skon släpptes redan 2017 och sedan dess har Nike släppt flera olika, fräscha varianter av den ikoniska modellen. De är alla dessutom utrustade med Nikes unika Air-enhet. Idag tar vi en tripp tillbaka i tiden för att gå igenom alla de legendariska Vapormax-modellerna som Nike har släppt fram tills nu. Läs vidare och upptäck evolutionen av denna unika kollektion!

Alla typer av Nike Air Vapormax fram tills idag


Nike Air Vapormax Flyknit

Nike Air Vapormax Flyknit

Den första Vapormax-modellen släpptes år 2017. De hade en revolutionerande design som skapade känslan av att gå på luft.

Läs mer
Nike Air Vapormax Mesh

Nike Air Vapormax

Denna modell bytte ut Flyknit-ovandelen mot en tjockare textilovandel som dessutom var förstärkt med syntetiska väggar.

Läs mer
Nike Air Vapormax Plus

Nike Air Vapormax Plus

En hybridmodell som skapade nya möjligheter för Vapormax-kollektionen. Dessa sneakers kombinerade en Air Max Plus-ovandel med en Vapormax-sula.

Läs mer Shoppa nu
Nike Air Vapormax Flyknit 2

Nike Air Vapormax Flyknit 2

Detta är en uppdatera av den ursprungliga Vapormax-silhuetten. Denna 2.0-version av Vapormax Flyknit har en mindre Swoosh-logga och en förstärkt häl.

Läs mer
Nike Air Vapormax Run Utility

Nike Air Vapormax Run Utility

Vem har sagt att du inte kan bära ett par Vapormax under regniga dagar? Denna Run Utility-modell har en vattentät ovandel.

Läs mer
Nike Air Vapormax 2019

Nike Air Vapormax 2019

2019-modellen inkluderar en av de största trenderna från det året: Semitransparenta detaljer.

Läs mer
Nike Air Vapormax Flyknit 3

Nike Air Vapormax Flyknit 3

Detta är den tredje uppdateringen av Vapormax Flyknit och är den modell som är tillgänglig i butiker just nu. Hälen har en förenklad, förstärkt design, medan textilovandelen har uppdaterats från 2.0-varianten.

Läs mer Shoppa nu
Nike Air Vapormax 2019 Utility

Nike Air Vapormax 2019 Utility

En ny Vapormax Utility-modell lanserades under 2019. Denna gång hade skorna en iögonfallande design, full av detaljer och ett uppdaterat ankelparti.

Läs mer
Nike Air Vapormax 360

Nike Air Vapormax 360

Efter Vapormax Plus framgång var det bara naturligt att lansera en ny hybridmodell. Air Max 360, med deras ikoniska 2000-talslook, valdes ut.

Läs mer
Nike Air Vapormax Flyknit 2020

Nike Air Vapormax Flyknit 2020

Denna Vapormax-modell är gjord av återvunna material och med en hållbar process. De är ett exempel att följa när det kommer till hållbart mode.

Läs mer Shoppa nu
Nike Air Vapormax Evo

Nike Air Vapormax Evo

Det senaste tillskottet till Vapormax-kollektionen är Vapormax Evo. Dessa sneakers lanserade under 2021 och har tagit element från sju olika Air Max-sneakers.

Läs mer Shoppa nu


Förvånade listan dig? Fortsätt läsa för att få reda på alla detaljer kring de olika modellerna!

Nike Air Vapormax Flyknit (2017)

År 2017 firade Nike 30 år sedan de lanserade den första sneakern som var utrustad med en synlig Air-enhet i sulan. Med andra ord: Den första Air Max-modellen. Detta blev en mycket speciell händelse för Nike och vad som följde var ett år fullt med innovation och experiment för att ta denna teknologi ett steg längre.

Resultatet av experimenten blev Nike Air Vapormax Flyknit.  Dessa sneakers var den första modellen med en mellansula som bestod helt och hållet av en Air-enhet. Du behöver helt enkelt inget annat! Denna teknologi skapar ett mjukt och flexibelt steg, medan gummikapslar på sulan ger ett fast grepp.

Men det slutar inte där! Som namnet skvallrar om, har Nike Air Vapormax Flyknit en ovandel i just Flyknit. Detta material är lätt, elastiskt och ventilerande, vilket gör att skorna anpassar sig perfekt till din fot. Var det någon som önskade komfort? Nike levererar det dubbelt upp!

Nike Vapormax Flyknit green
Nike Vapormax Flyknit on feet for women

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax (2017)

Denna modell hette först Vapormax Mesh, men döptes senare om till bara Air Vapormax. Skillnaden mellan dessa och Flyknit syns framförallt på ovandelen som är tjockare och förstärkt med syntetiska väggar. Detta fungerar som en sköld för att skydda sidorna och hälen. Nike släppte dessa ikoner i alla storlekar, men den målgrupp som riktigt föll för dessa sneakers var barn – både pojkar och flickor. Kanske var det just därför som Air Vapormax släpptes i flera olika färger för juniorer.

Nike Vapormax in black and pink
Nike Vapormax Mesh launching

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax Plus (2018)

En hel värld full av möjligheter öppnades när Nike skapade denna modell. Air Vapormax Plus såg till att Vapormax-kollektionen var här för att stanna och skapade dessutom en långvarig hype kring sortimentet. Idéen bakom designen var att kombinera deras nya Vapormax-sula med en av deras mest framgångsrika Air Max-modeller – Air Max Plus.

Vapormax Plus ovandel är en hyllning till Air Max Plus med dess tjocka, bekväma material och vågformade, syntetiska detaljer som är sammankopplade med skosnörena. Sulan är helt lyft från den ursprungliga Vapormax-designen. En annan rolig detalj är att Tn Air-märket har bytts ut till ett Vm Air-märke.

Nike Vapormax Plus framgång fortsätter och hos JD Sports kan du fortfarande hitta några av de mest populära designerna, men även helt nya lanseringar.

Nike Vapormax Plus OG
Nike Vapormax Plus grey

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax Flyknit 2 (2018)

Ett år efter att Nike lanserade Vapormax Flyknit, ville de göra några små förändringar och skapade en 2.0-version baserat på den ursprungliga designen. Kärnan är densamma, men Vapormax Flyknit 2 har några ändringar som du säkert har lagt märke till. Den största skillnaden gäller Swoosh-loggan som nu är mindre och har blivit flyttad till hälen. Även hälen har fått en uppgradering! Den är nu utrustad med ett syntetiskt, skyddande lager.

Sist men inte minst är hälöglan som har placerats på Vapormax Flyknit 2 för att underlätta av- och påtagning.

Nike Vapormax Flyknit 2 white
Nike Vapormax Flyknit 2 black and white

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax Run Utility (2018)

Nikes Utility-kollektion är mycket känd bland sneaker-entusiaster. Den fokuserar framförallt på vintersäsongen och inkluderar designer och material som är resistenta mot kallt väder och regn.

Med denna kollektion i bakhuvudet, skapades Vapormax Run Utility. Dessa sneakers har en vattentät, slitstark ovandel som gör dem till ett måste under årets kyligare månader. Dessutom ville Nike förstärka modellen som en löparsko och inkluderade därför reflekterande detaljer och ett nytt, snabbt och säkert snörsystem. Nike-loggan är dessutom flyttad till framfoten.

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax 2019 (2018)

Dessa sneakers lanserades verkligen under rätt tidpunkt! Futuristiska sneakers popularitet exploderade inom streetmodet under 2019. Samtidigt började ytterligare en trend att ta fart – flera sneakers fick en genomskinlig effekt på ovandelen. När Vapormax 2019 släpptes stal de sneakuppmärksamhet. Dessa sneakers var vad alla letade efter. Skorna är gjorda i ett syntetiskt material med semitransparent detaljer som skapar en unik look! Med andra ord tickade de alla stilboxar som var på kartan under 2019.

Nike Vapormax 2019 orange
Nike Vapormax 2019 grey

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax Flyknit 3 (2019)

Flyknit 3 är det senaste tillskottet i Vapormax-kollektionen efter Evo. Som namnet antyder är detta den tredje versionen av den ursprungliga modellen som lanserades under 2017. Så vad är nytt denna gång? Till att börja med har Swoosh-loggan placerats på mellandelen av skorna igen och den är dessutom större än på 2.0-modellen. Hälen är fortfarande förstärkt, men denna gång har designen förenklats till en enda del. Mönstret som vi såg på den tidigare Flyknit-stilen är nu borta.

Vad som kan vara lite svårare att märka är materialet på ovandelen. Flyknit 3 är fortfarande, såklart, gjorda i Flyknit, men konstruktionen och designen har förbättrats för att öka din komfort

Nike Vapormax Flyknit 3 black
Nike Vapormax Flyknit 3 white

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax 2019 Utility (2019)

Ett år efter lanseringen av den första Vapormax Run Utility, släpptes 2019 Utility. Designen är helt annorlunda från den första sneakern, men konceptet är detsamma: futuristiska skor som är gjorda för löpning under vintern.

Ovandelen är gjord med flera olika lager, material och texturer som skapar en unik look. De har fortfarande ett snabbt och säkert snörsystem, samt reflekterande detaljer vid hälen.

Nike Vapormax Utility 2019 har också fått en ny design vid ankelpartiet. Denna nya variant har ett högre skaft gjort i neopren som skyddar ankeln mot kylan och ser till att du är bekväm i alla lägen.

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax 360 (2020)

Efter Vapormax Plus framgång var vi alla spända på att se vad Nikes nästa hybridmodell skulle bli. Vad som följde var en mix av Vapormax och Air Max 360. Den senare är en sko som minst sagt representerade skotrenderna under 2000-talet.

Vapormax 360 har en ovandel som är full av linjer, samtidigt som Swoosh-loggans juveleffekt drar till sig uppmärksamhet.

Nike Vapormax 360 white and pink
Nike Vapormax 360 grey

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax Flyknit 2020 (2020)

Nike är ett varumärke som vill ändra modeindustrin till att bli mer hållbart. Detta är en fråga som de har involverat sig i under flera år. Under 2020 gick Nike ett steg längre, genom att skapa en Vapormax-modell som är gjord av återvunnet material och avfall.

Vapormax Flyknit 2020 har förutom den miljömedvetna konstruktionen dessutom fått ytterligare ett nytt tillskott till sin design: Nämligen snörningen. Denna modell är utrustad med Flyease-teknologi som gör det lätt att knyta åt snörena genom att dra på ett band vid hälen. Coolt, eller hur? Du kan läsa mer om Nikes miljömedvetna Move 2 Zero-kampanj här.

Nike Vapormax 2020 on feet
Nike Vapormax 2020 white

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Nike Air Vapormax Evo (2021)

Detta var den mest efterlängtade lanseringen på länge! Vapormax Evo är en ny sneaker som blev de nya streetfavoriterna när de släpptes för några veckor sedan. Deras design är en hyllning till tidigare Air Max-moeller och Evo fångade därför snabbt alla sneakerheads uppmärksamhet.

Vapormax Evos design är en resa genom hela Air Max-kollektionens historia – från 90-talet till nutid. Dessa sneakers har fångat det bästa från varje Air Max-sko och kombinerat det med en unik Air-sula. Du kan läsa mer om de sneakers som inspirerade Vapormax Evo här.

Nike Vapormax Evo on feet
Nike Vapormax Evo grey

↑ Gå tillbaka till tidslinjen.

Vad händer nu?

Det är uppenbart att Nike Vapormax-kollektionen har visat  mycket potential. Från de olika Flyknit-modellerna till hybridvarianterna. Låt oss dessutom inte glömma alla spännande uppdateringar som Nike har visat i form av nya material och designer.

Vi är övertygade om att en denna kollektion har en ljus framtid, fylld med fler lanseringar och nya silhuetter. Besök JD-bloggen och JD Sports hemsida för att hålla koll på alla nya, spännande släpp.

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article