jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

UNDERHÅLLNING | juni 24, 2020

OUTDOOR: Influencernas bästa tips för semester i Sverige

Denna sommar kommer utan tvivel att bli lite speciell. De allra flesta svenskar spenderar sin semester på hemmaplan och vill därför uppleva Sverige på bästa sätt. Vi har pratat med fyra sportiga, äventyrslystna influencers om deras bästa tips för en lyckad sommar i Sverige. Under denna och nästa vecka kan vi läsa om hur de kommer att spendera sin sommar och om deras tips för den bästa Sverige-semestern. Först upp är Catrin Odby och Jenny Holm!

Jenny Holm, Catrin Odby, Friluftsliv, outdoor och utomhusaktiviteter

Catrin Odby: ”Gör det inte mer komplicerat än det är”

Namn: Catrin Odby 
Ålder: 36
Stad: Gävle 
Familj: Två barn. Charlie, 12 år och Simon, 8 år.
Instagram: @catrinodby 

Catrin Odby från Gävle visar upp sina träningsrutiner och sitt aktiva liv på. Hon är en energisk kvinna som verkligen brinner för träning.

Catrin konstaterar att en annorlunda sommar och semester väntar, men att det inte behöver vara något negativt.

– Vi kommer att ha en fantastisk ”hemester” den här sommaren. Jag kommer att spendera den med mina barn, berättar hon.

Catrin förklarar att de kommer att vara utomhus och utforska naturen mycket.

– Jag älskar att vara i naturen. Vi kommer även att spendera någon vecka i en ishall då den äldsta sonen spelar hockey, säger hon.

Catrin Odby om utomhusträning, outdoor och friluftsliv

Balsam för själen

Vi frågade Catrin om hur hon har hållit upp träningen under de speciella omständigheterna som rått den senaste tiden. Hon berättar att hon inte ändrat sina rutiner mer än att hon tränat oftare utomhus.

– Jag tränar på ett privat gym, vilket jag även gjort under dessa Corona-tider. Dock mindre givetvis, men 1-2 gånger i veckan kör jag ett pass på gymmet. De andra passen som jag tränar, tränar jag utomhus, berättar hon.

Catrin älskar att springa och beskriver det som balsam för själen.

– I ett par löparskor njuter jag verkligen till max. Men nu den senaste tiden har jag fastnat lite i Crossfit. Det är verkligen grym träning: korta och intensiva pass. Då finns det inga ursäkter för att man inte hinner med, konstaterar Catrin.

Hon påpekar dessutom att det är viktigt att välja den träningsform man själv tycker är rolig eftersom motivationen håller i sig om man har kul.

Catrin Odby om utomhusträning och friluftsliv

”Knyt på dig skorna, ut och spring eller ta en härlig långpromenad”

Hennes bästa tips för att träna utomhus är att inte göra det mer komplicerat än det behöver vara.

– Knyt på dig skorna, ut och spring eller ta en härlig långpromenad. Lägg till exempel till utfallssteg, jumping jacks och sit-ups på promenaden så får du lite mer träning. Många tänker att man ”måste” springa milen varje pass, det behöver man inte. Två till tre kilometer är bättre än inget. Känner man att man inte har kondition för att springa, så kör intervaller. Det märks tydligt, ganska snabbt att man får upp flåset. Jag brukar lägga in minst ett intervallpass i veckan, säger Catrin.  

Jenny Holm: ”Kitesurfing varje blåsig dag”

Namn: Jenny Holm
Ålder: 24
Stad: Göteborg/Milano (Kom hem till Sverige i samband med Coronaviruset)
Familj: Mamma, pappa och en lillasyster
Instagram: @jennyholms

Jenny Holm är en annan äventyrare som vet hur man njuter av naturen. På hennes instagram får vi uppleva kitesurfing, klättring, skidåkning, resor och mycket mer.

Denna sommar kommer dock att spenderas med att upptäcka Sverige, berättar Jenny.

– Jag började kitesurfa förra året och blev riktigt biten. Det lär bli flera västkustturnéer till sandstränder och klätteräventyr i Bohusläns skärgård. Vi sjösatte nyligen familjens motorbåt efter att ha rustat upp den, så nu är den klar för äventyr. Jag hade gärna även fått in en resa till Åre, samt längre norrut, för mountain biking, säger hon.

Som tips till den äventyrssugna svensken säger Jenny att man inte behöver göra saker så komplicerat. Med bekväma skor, en keps och gott sällskap kommer man långt, konstaterar hon.

– En otrolig möjlighet är att testa på att tälta kring Österlens sandstränder. Eller att ta in på ett mysigt vandrarhem, alternativt hyr ett Airbnb, några dagar runt Lysekil för att paddla kajak och klättra, föreslår hon.

Jenny Holm om utomhusträning, outdoor och friluftsliv

”Jag är inte den som går till gym”

Jenny bor egentligen i Milano men kom tillbaka till Sverige när Coronaviruset bröt ut. Sedan dess har träningsrutinerna sett något annorlunda ut.

– Från den dagen jag var tillbaka i Sverige var det kitesurfing varje blåsig dag som gällde. Jag riktigt for upp ur sängen så fort en storm kom, berättar hon.

Förutom kitesurfing har hon även sprungit fem kilometer på morgonen under den senaste tiden. För att inte tala om en månad full av intensiv landsvägscykling, rehab och SUP efter att hon skadat axeln när hon sysslat med downhill biking.

– Jag är inte den som går till gym eller följer ett träningsprogram. I mina ögon är nyckeln till en sund, aktiv livsstil att hitta fysiska aktiviteter som man riktigt älskar. Träningen blir då till en upplevelse, förklarar hon.

Hennes bästa tips för utomhusträning är en tidig morgonlöpning eller promenad i skogen. Hon föreslår även att ta med lite elastiska band och få in bålstabiliserande styrkeövningar. Avsluta rundan med ett dopp i havet eller en sjö. 

Jenny Holm om utomhusträning, outdoor och friluftsliv

”Klädpåsen var kvar på trappan”

Vi frågade Jenny om hennes bästa semesterminne. Hon berättar om en resa för två somrar sedan då hon, hennes kusin och en vän, efter fyra dagars planering, packade ryggsäckarna och körde till Uttendorf i Österrike. En veckas vandring bland glaciärer runt Tyrol och en längre dagsmarsch från Uttendorf till Zell am See väntade.

– Humöret var på topp och vi steg upp i ottan i Uttendorf för att bege oss ut mot första hiken. Då slog det mig att min väska kändes lite väl lätt. Mycket riktigt, i samma veva som jag kontrollpackade väskan hemma i Göteborg, hade jag lagt ur min drybag med alla kläder. Så där stod jag, i Österrike, redo att vandra upp till en glaciär, i klänning och sneakers då klädpåsen var kvar på trappan i Sverige. Vi fick ett gott skratt då jag tidigare skämtat om hur min kusins packning var så ofantligt tung! Men tur var väl det, för tillsammans kunde vi skrapa ihop en någorlunda passande äventyrsklädsel, berättar Jenny.

Har ni blivit inspirerade av Jennys och Catrins tips och tricks? Det har vi! Vi har allt för den äventyrslystne på vår hemsida. Spana in massa sköna friluftskläder, träningskläder och badkläder här. Glöm inte bort att läsa nästa veckas blogginlägg när vi fortsätter i friluftsanda. Vi får då nya tips från Camilla Johansson (@cami.johansson) och Sebastian Sjökvist (@visualsbysebo).

Missa inte heller vår tävling på Instagram där du kan vinna en träningsoutfit, värd 2000 kr! Tävlingen pågår till den 5 juli, klockan 23.59.

More Articles Like This

UNDERHÅLLNING | februari 13, 2023

Vad är CrossFit?

Next Article