jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | maj 12, 2022

Guide: rengöra vita sneakers

Äntligen är det sommar och sol, och dags att plocka fram alla sommar-sneakers. Men med sommaren kommer dessutom alla dessa fläckar på våra krispigt vita Nike Air Force 1, Converse All Stars och adidas Originals Falcon. Fear not – JD listar hur du kan rengöra vita sneakers på bästa sätt.

Tvätta sneakers i tvättmaskin

Olika sneakers tål olika mycket. När det kommer till att köra skor i tvättmaskinen är det som regel bra att komma ihåg att läder och mocka inte tål vatten särskilt väl. Kör därför definitivt inte dina Nike Air Force 1 eller adidas Originals Ozweego i tvättmaskinen. Detta kommer garanterat att förstöra dem.

Tygskor som Vans Slip-On eller Converse All Star klarar tvättmaskinen bättre. Notera dock att maskinen sliter på skorna och kan ta bort lim eller förstöra sulans form. Därför är ett mildare alternativ att rekommendera.

Nike Air Force 1, adidas originals Falcon

Hur rengör man mocka-skor?

Som nämnt i ovan stycke är framförallt mocka väldigt känsligt för vatten. Den allra bästa lösningen är att impregnera skorna med en spray innan du använder dem. Då kan du ta bort de flesta fläckar med en vanlig skoborste.

Har du en svårare fläck på en mockasko kan du använda ett fint sandpapper och försiktigt slipa bort fläcken. Impregnera sedan igen!

Rengöra sneakers med bikarbonat

Här kommer ett tips för både läder och textil! Blanda bikarbonat och vatten till en pasta. Putsa sedan skosulorna med en gammal tandborste och lösningen. Torka rent med en fuktig trasa. Fläckar på ovandelen kan du gnugga bort försiktigt med en fuktig trasa och lite bikarbonat.

Var inte rädd för att använda en fuktig trasa på läder – de klarar det utan problem! Däremot bör läderskor inte dränkas i vatten eller hållas under kranen.

Nike Air Force 1 Jewel

Rengöra vita sneakers med tandkräm

Tro det eller ej men tandkräm kan ta bort de värsta fläckarna på läder- och textilsneakers! Använd en vit, ofärgad tandkräm och borsta in den i ovandelen med en tandborste. Vänta några minuter och torka sedan av skorna med en fuktig trasa. Upprepa tills du har uppnått önskat resultat. Voila! As good as new.

Våtservetter

För ett snabbt tips som fixar lättare fläckar, är även våtservetter ett alternativ. De är skonsamma mot materialet och lätta att köpa i affär. Även detta tips fungerar både på textil- och läderskor.

Vans Old Skool

Rengöra skosnören

Skosnören kan du köra i tvättmaskinen utan problem. Alternativt kan du även handtvätta dem med diskmedel eller skorengöring.

Om du har fått lera på skorna är det bäst att låta fläcken torka innan du försöker ta bort den. Oftast går det att borsta bort dessa fläckar när de väl har torkat. Om du börjar gnugga på en lerfläck när den är blöt är det dessutom stor risk att du gör den värre än den redan är.

Sist men inte minst, börja med att slå skorna mot varandra innan du börjar rengöra dem. Detta tar bort lösa partiklar från sulor och ovandel.

Det var några tips på hur du håller dina sneakers rena och fräscha! Spana in våra produkter från Crep Protect för underhåll och motverkande av fläckar.

Vill du läsa mer om skor? Spana in våra inlägg här!

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article