jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | maj 16, 2022

Nike firar 50 år!

Poppa bubblet, här ska firas att Nike fyller 50 år 🙌

Under de senaste fem årtiondena har Nike levererat legendarisk design, innovativ teknik och ikoniska sneakers. För att fira jubileét så har vi samlat gamla godingar för att hylla game-changern på sneakersmarknaden. Vi pingvindyker rätt in!

a person with a white tank top and a person in a blue Nike tracksuit

Throwback till ‘72

I maj 1972 ledde kombinationen av en dröm, kärlek för sport och drösvis med ambition till att Nike skapades. Resten är – som Phil Knight säger – historia.

Nike har ända sedan dag ett arbetat för att lyfta potentialen hos atleter över hela jorden. Allt för att hjälpa sina kunder göra saker de aldrig trodde var möjligt. Genom fräsch design, ett nytänkande mindset och innovation har Nike visat vägen för sport- och modebranschen, och inget tyder på att märket kommer sakta ner.

a group of people wearing colourful clothes and sunglasses, and a person wearing a red Nike T-shirt

Läs mer: Vilken Air Max-modell är bäst?

En game-changer för industrin

I ett halvt århundrade har Nike skapat träningsprodukter och streetwear. Visste du att Bill Bowerman hällde gummi i sitt våffeljärn för att skapa den första våffelmönstrade skosulan? Det var (tack och lov!) länge sen och mycket har hänt sen dess. Idag kan vi istället ta del av modern teknologi som FlyEase och Dri-FIT. 

Swoosh-loggan då? Jo, den ikoniska swooshen blev del av Nikes logga redan på 70-talet. Då släpptes även basket- och löparskorna Cortez, Blazer och Tailwind. Tailwind var också den första skon med Air-stötdämpning i sulan.

Därefter dröjde det till 1982 innan världen fick ta del av den mjuka luftfickan igen, då dundersuccén Air Force 1 skapades. Fem år senare landade Air Max 1, den klassiska sneakern som visar Air-enheten från utsidan.

Under 90-talet fortsatte Nike sitt segertåg och några av de hetaste lanseringarna var Tinker Hatfields Air Max 90, Sergio Lozanos 95:a och Christian Tressers 97:a.

a person wearing a black Nike T-shirt outside a building and a person sitting on stairs with a winter jacket and Nike shoes

Läs mer: Hur du bäst matchar dina Air Max

Sen millennieskiftet har Nike hållit tempot uppe och ny teknologi har pumpats ut till alla fötters glädje. Stretchiga Flyknit-ovandelar, stötdämpande React-sulor och allt större Air-enheter, mmm balsam för fossingarna 😍 Vi väntar ivrigt på nästa tech som maxar komforten och säger grattis till Nike för 50 år av ikoniska looks!

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article