jdsports-search-image
jdsports-hamburger-image
featured-image

SKOR | februari 26, 2021

Vad ska jag ha för skor till träningen?

Hur ska man tänka egentligen när man ska välja vilka träningsskor man ska ha? Kan man ha samma skor på gymmet som ute i löpspåret? Hur ska träningsskor sitta? Varför ska man ha olika skor? Hur länge håller ett par träningsskor?

Ja, frågorna är många. Men var är svaren? Du är säkert redan bekant med att olika typer av träningsformer behöver olika typer av skor. För man går ju inte ut och springer i ett par skor utan fjädring. Och man styrketränar kanske inte i ett par Buffalos direkt. Grundläggande vet vi nog på ett ungefär hur man ska tänka. Men låt oss djupdyka i djungeln av vilka skor som passar till specifika träningstyper. Vi alla vill ju ha skor som minimerar skador och maximerar prestationen. Häng med och läs vidare för vilka skor som passar just dig, och din träning!

Skor för gymmet:

Det man främst ska tänka på när man väljer skor som man ska ha på gymmet är att välja ett par med relativt lite fjädring. Eller näst intill ingen fjädring alls. Om du styrketränar eller kör crossfit är det bra att ha skor med så lite fjädring som möjligt. I och med att din träning inte innehåller så mycket hoppande och skuttandes. Det kan i sin tur även minska rygg- och knäsmärtor, samt gör så att du är mer stabil och säker under ditt träningspass.

Nike, träning, skor, träningsskor

Först ut har vi en träningssko från Nike, Metcon 6 som är perfekt att ha på gymmet. Med sin lätta, ventilerande meshovandel håller den dina fötter i en perfekt temperatur under ett svettigt pass. Skon har en säker snörning och en bred och stabil sula som håller dig säker under tunga lyft. Med det uttagbara Hyperlift-ilägget så kan du själv justera vad du vill ha för fjädring för dagen.

Bredvid denna så ser vi Run Swift 2 från Nike. Även här har skon en ventilerande meshovandel som håller temperaturen i schack. Med sin breda, stabila mellansula i skum erbjuder den en bekväm fjädring som passar perfekt under ett cirkel- eller gruppass. Skon har ett skönt vadderat hälparti och en smidig snörning. Allt du kan önska dig av en träningssko.

Nike, skor, damsko, träningssko

På damsidan så har vi med denna Legend Essential träningssko från Nike. Som hjälper dig på traven att dominera ditt träningspass. Skon har en bekväm, ventilerande textilovandel. Som passar perfekt för både ett tungt styrkepass som ett HIIT-pass med snabba övningar och höga hopp. Extra plus för den smidiga, säkra snörningen.

Löparskor:

Här ska man tänka lite annorlunda jämfört med när man väljer skor för gymmet. Löpskor är designade för att du ska röra dig framåt. Fjädringen sitter främst i framfoten och är jämt fördelad för att kunna anpassa sig efter hur just du springer. Det som kan vara viktigt att tänka på är att välja en löpsko med en säker snörning. Så att du inte trillar och slår dig. Samt att skon sitter åt och är stabil runt mellanfoten och hälen.

Under Armour, löpskor, asics

Här ser vi en supersko, nämligen HOVR Phantom 2 från Under Armour. Skon har en gjuten mellanfot vilket gör att den sitter åt på helt rätt ställen under ett löppass. Med dess unika HOVR-teknologi ger skon dig extra energi i varje steg du tar. Samtidigt som du är säker med den smidiga snörningen. Så allt du behöver fokusera på är att utöka ditt personbästa under varje löppass.

Den andra skon som du ser är en riktig klassiker till löpsko. Nämligen Gel Pulse från Asics. Skon ger dig en perfekt fjädring i varje steg. Samtidigt som den ventilerande textilovandelen är något mjukare än vanlig. Och erbjuder mer ventilation. Gel-teknologin i mellansulan ger dig en unik mjukhet samtidigt som den absorberar ett bekvämt motstånd i ditt löpsteg.

Damskor, löpning, skor

Det finns även en HOVR Phantom 2 på damsidan. Och den kommer definitivt hjälpa dig att krossa varenda löppass du tar dig an. Från nybörjare till van löpare så kommer denna sko ta dig till helt nya nivåer. Men sin lätta, stickade ovandel, säkra snörning och den unika HOVR-teknologin är detta löpskon du kan lita på.

Du ser även React Miler från Nike. Lika snygg för ögat som den är bra för din löpform. Med sin ventilerande meshovandel och fjädrande React-skummellansula är detta en perfekt löpsko för dig. Stegen känns enklare med dessa skor. Och kommer med säkerhet hjälpa dig att öka dina kilometrar när du ger dig ut i löpspåret. Extra plus för den säkra snörningen även här. Investera i ditt egna par idag!

Spelar du padel?

Är du en av dem som har blivit frälst av padel? Är du osäker vilka skor man ska ha när man spelar padel? Kolla hit, så har löst det åt dig.

padel, asics, padelsko

Det man ska tänka på när man väljer sina padelskor är att de ska vara mönstrade på undersidan för ett fast grepp. Gärna ett så kallat fiskbensmönster. Denna Netburner Super FF från Asics är perfekt för padel. Skon har en ventilerande meshovandel. Och förstärkning vid tån i gummi som minskar slitage vid det snabba tempo som hör padel till. Den stötdämpande FLYTEFOAM-teknologin i sulan är bekväm för foten och den smidiga snörningen håller dig säker under matchen.

padelsko, adidas, skor

För er killar passar denna Response Run från adidas. Även här ser vi en bekväm sko, med fast grepp som är perfekt för padel. Finns även i ytterligare tre andra färger. Om du känner att du inte vill smutsa ner detta vita par under en intensiv match. Köp ditt par idag så är du extra kittad inför kommande padelpass!

Så nu vet du skillnaden mellan de olika skorna. Och varför det är viktigt att tänka på att ha olika skor för olika typer av träning. En bra tumregel att komma ihåg är också att skor är färskvaror. Man rekommenderar att byta skor efter cirka 1,5-2 år. Detta kan också variera beroende på hur mycket man tränar. Har du en sko med fjädring känner man tydligt när skon börjar ge efter. Vilket då är en indikation att börja kolla på ett par nya.

Behöver du tips om hur du rengör dina sneakers? Läs vårat inlägg här.

More Articles Like This

SKOR | januari 10, 2024

2024: dags att move big!

Next Article